Na biračkom mjestu najmanje dvije kutije

Najodgovorniji za pripremu parlamentarnih izbora u istarskom dijelu izborne jedinice, članovi izbornih povjerenstava gradova i općina, u Pazinu su dobili instrukcije od izbornog povjerenstva 8. jedinice. Takav je radni sastanak održan i u Rijeci za dio Primorsko-goranske županije koji pripada toj jedinici. Sada članovi izbornih povjerenstava moraju dati instrukcije članovima biračkih odbora da bi 4. prosinca sve prošlo bez problema.

Novosti su da povjerenstva moraju obići biračka mjesta prije otvaranja ne bi li se uvjerili da je sve u redu, dok će promatrač koji ima neku primjedbu to sam napisati i predati biračkom odboru, koji će mu o tome izdati potvrdu. U više je navrata ponovljeno da glasački listići moraju biti okrenuti naopačke i poslagani lepezasto. Naknada za članove biračkih odbora je, kako je već uobičajeno, 340 kuna neto.

Na biračkim će mjestima biti najmanje dvije glasačke kutije – jedna za opću listu 8. izborne jedinice i jedna za manjine (ta će kutija vrijediti kao šest kutija, jer za toliko se manjina glasa). Na biračkim mjestima u gradovima gdje će glasati i oni koji su privremeno ispisani iz popisa birača i upisani u Istri (takvih je stotinjak) nalazit će se četiri kutije, od čega dvije za njih i to – jedna za sve izborne jedinice osim 8., a druga za manjine. Zbog velikog broja birača na tim mjestima, ali samo u Puli i Rijeci, postojat će i posebni birački odbori samo za glasanje privremeno upisanih.

Pripadnici manjina mogu glasati ili za opću listu ili za zastupnika manjine.

Ako je neki birač namjeravao otputovati i privremeno se ispisao iz popisa birača, ali na kraju nije otputovao, nego je došao glasati na svoje uobičajeno biračko mjesto, mora donijeti potvrdu koju će dati biračkom odboru koji će mu omogućiti glasanje.

Uz 508 redovnih biračkih mjesta u 8. izbornoj jedinici glasat će se i na osam brodova (njima će izborni materijali biti poslani elektronskom poštom), u tri zatvora (u Puli, Rijeci i kaznionici Valtura), dok će pripadnici oružanih snaga glasati na brijunskom otočju.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.