Na Butonigi bilježe najvišu ljetnu razinu vode još od gradnje 1988.

Butoniga“Stanje je iznad svih dosadašnjih prosjeka, pa vodoopskrba nije nimalo ugrožena”, kazao nam je direktor Istarskog vodovoda Boris Sirotić dodavši da zbog iznadprosječnog kišnog proljeća ovih dana na akumulaciji Butoniga bilježe najvišu ljetnu razinu vode još od gradnje akumulacije 1988. godine. “Podzemlje je puno, a vodu smo pred mjesec dana morali ispuštati da se ne bi prelijevala preko brane”, zaključuje Sirotić.

Trenutni vodostaj doseže pola metra ispod razine preljeva, pa se može kazati da je akumulacija usred ljeta dupkom puna, što se ne pamti. Zbog optimalne ispunjenosti najveće istarske «šterne» i temperatura butoniške vode je u granicama koje zahtijevaju propisi, što znači da se ovog ljeta (za razliku od prethodnih sušnih) neće tražiti dozvola od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za korištenje vode toplije od 25 stupnjeva. Na području Istarskog vodovoda trenutačna je prosječna potrošnja 900 litara u sekundi, dok se dodatnih 300 litara distribuira pulskom i koparskom vodovodu.

Najviše vode distribuira se iz izvora Gradole (670 litara u sekundi), zatim Butonige (380 l/s) te Svetog Ivana (150 l/s), a izdašnost izvora znatno je veća, pa tako iz Svetog Ivana istječe 350 litara vode u sekundi, iz Gradola čak 2.200, a iz Butonige 1.000 litara vode u sekundi. Premda je lani prodano čak 12 milijuna kubika vode, direktor Sirotić podsjeća da rekord Istarskog vodovoda iz davne 1986. godine još uvijek nije srušen. Te je turistički rekordne godine istarsko gospodarstvo radilo punim kapacitetom, pa je, i bez Vodovoda Butoniga, prodano 12,5 milijuna kubika vode.

No, nije svaka godina kišna kao ova, pa su u Upravi Istarskog vodovoda prije dvije godine dogovorili da se ljetne oscilacije u sušnim razdobljima izniveliraju povezivanjem izvora. Primarni im je cilj bio povezati izvor Bulaž s akumulacijom Butoniga koju bi prihranjivao čime bi se riješio problem niskog vodostaja u jezeru, a kasnije izvore Sveti Ivan i Gradole. Premda su za izgradnju 6-kilometarskog cjevovoda osigurali šest milijuna kuna vlastitih sredstava, izradili projektno rješenje i ishodili potrebnu građevinsku dozvolu, planirani radovi nisu krenuli zbog izostale financijske potpore Hrvatskih voda. Premda će dosta ovisiti o ekonomskoj situaciji u zemlji, postoje obećanja da će Hrvatske vode pratiti investiciju vrijednu 18 milijuna kuna, pa direktor Sirotić očekuje da bi se u zahvat krenulo ove jeseni.

Glasistre.hr

2 komentara na “Na Butonigi bilježe najvišu ljetnu razinu vode još od gradnje 1988.”

  1. Galjardo napisao:

    Zašto ne bi kad je višak vode proglasili vodu besplatnom npr slijedećih 10 dana, pa da si ljudi napune akumulacije, zaliju vrtove i njive umjesto da nam ponovno ispumpaju Pazinčicu?

    1. lepimario napisao:

      drži si vodu godinu dana…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.