Na današnji dan 2006. godine bilo i do -5°C, prve pahulje snijega sve do Pazina

vremenska_prognoza.jpgVeć dulje vrijeme na našem području traje iznadprosječno toplo vrijeme, koje je često na području Istre i Kvarnera praćeno velikom količinom vlage i kišom. Sa vrlo toplim vremenom i južinom ušli smo u studeni, no valja se prisjetiti na vremena kada početak studenog zna pokazati pravo zimsko lice. Tada pak mjerimo temperature koje su znatno ispod prosjeka, primjerenije siječnju nego li studenom.

Tako je bilo ne tako davne 2006. godine, kada je jak prodor hladnoće sa sjevera donio prave siječanjske temperature zraka na naše područje. Na dan 3.11.2006. godine u Pazinu je ujutro izmjereno čak -5°C, dok se minimalna temperatura zraka na pulskom aerodromu spustila na svega -2°C. Mraza je bilo sve do mora. Temperatura zraka pri tlu bila je još niža, u Pazinu je na 5 cm od tla tada izmjereno čak -10°C.

Nakon razmjerno vedre noći, tijekom dana je došlo do povećanja naoblake i lokalnih pljuskova. Na pulskom aerodromu u periodu od 12 do 14 sati padala je kiša, dok je Pazin oko 13 sati rubno zahvatio jedan slabiji pljusak snijega na iznenađenje mnogih. Nakon nekoliko minuta propadanja vrlo krupnih pahulja snijega, ubrzo ih je zamijenila slaba susnježica te se pojavile sunčeve zrake. Snijeg se naravno nije zadržavao na tlu, ali s obzirom na datum možemo reći da je taj događaj jedan od zanimljivijih. Za vrijeme tog kratkotrajnog pljuska temperatura se strmoglavila sa 7°C na 3°C.

Spomenimo da je tog dana diljem Hrvatske bilo pljuskova snijega, pa se ponegdje stvorio i tanji snježni pokrivač. Snježnih pahulja bilo je i u Zadru.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.