Na festivalu pršuta u Tinjanu dodijeljena zlatna odličja najboljima

Već tradicionalno, otvaranje sajma pršuta u Tinjanu, obavlja se rezenjem feta pršuta. Ugodna dužnost otvaranja ovogodišnjeg petog Internacionalnog sajma pršuta pripala je istarskom dožupanu Vedranu Grubišiću, ministru poljoprivrede kantona BIH, koja je partner ovogodišnjeg ISAP-a, Jerku Ivankoviću Lijanoviću, predsjedniku OV Tinjan Darku Banku i predsjedniku Udruge pršutara Milanu Vuršiću.

Slaveći mali jubilej, petu obljetnicu održavanja, peti Internacionalni sajam pršuta kojem su pokrovitelji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i koji se prvi puta zbog velikog interesa proizvođača pršuta održava dva dana, okupio je 29 pršutara – izlagača iz 9 zemalja. Zemlja partner ove godine je BIH a tom prigodom u Tinjanu je na otvaranju 5-tog ISAP-a bio prisutan i ministar poljoprivrede kantona BIH Jerko Ivanković Lijanović.

Kvaliteta pršuta na ovogodišnjem sajmu ocjenjivala se u četiri kategorije, rekao je Ivica Kos u ime senzornih analitičara koji su ocjenjivali kvalitetu pršuta. Osim kategorije Istarskog pršuta ocjenjivala se kvaliteta dimljenog pršuta s kožom i dimljenog pršuta bez kože te „ostalih“ pršuta čiji proizvođači su ih prijavili na ocjenjivanje.

Šampionom i dobitnikom zlatnog odličja u kategotiji dimljenog pršuta s kožom proglašen je pršut proizveden u pršutani Lijanović dok je u kategoriji istarskog pršuta najbolje ocjenjen pršut iz pršutane Antolović.

U kategoriji dimljenog pršuta bez kože zlatna medalja nije dodjeljena a srebrna odličja su dobili pršuti proizvedeni u pršutani u Krku i pršuti gostiju iz Austrije i Italije.

Predsjednik Udruge proizvođača pršuta Milan Vurušić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem proizvođača pršuta koji su prisutni na 5. ISAP-u Tinjanu, koja ima „titulu“ općine pršuta kao i činjenicom da je istarski pršut dobio zaštitu proizvoda što znači da je postao konkurentan na europskom tržištu. Vurušić je najavio realizaciju projekta zaštite kobasica, zarebrice i pancete.

Tijekom dvodnevnog trajanja 5.ISAP-a održano je predstavljanje projekta Ekopark Istra a za okruglim stolom raspravljalo se na temu prometna povezanost i turizam u funkciji razvoja Istre.

Posjetitelji 5. ISAP-a mogli su kušati i dati svoju ocjenu ovogodišnjih zlatnih pršuta kao i ostalih pršuta koji su bili u natjecateljskoj konkurenciji. Moglo se i kupiti pršuta, po sajamskoj cijeni od oko 400 kuna za kilogram, ovisno o proizvođaču. Ovogodišnja fešta pršuta u Tinajnu na kojoj su nastuplili limena glazba iz Višnjana kao i mali folkloraši „Kumpanija kosirića“, uz ostale popratne sadržaje ima u večernjim satima i zabavni, plesni, „štih“ .

ipress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.