Na gradilištu punog profila Istarskog ipsilona uskoro će biti TISUĆU RADNIKA

Dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka, dužine 28 kilometara, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova, budući da uključuje izgradnju čak 31 objekta, nadvožnjaka i vijadukta, te potpuno novo odmorište

Prije nepuna četiri mjeseca započeli su radovi na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona na dionici Rogovići – tunel Učka. Trenutno je na terenu 200-tinjak radnika koji krče šumu, čiste raslinje te postavljaju zaštitne ograde između gradilišta i prometnice. Aktivnosti na gradilištu, kao i broj ljudi, povećavaju se iz dana u dan, a kad gradilište potpuno zaživi, na terenu će biti više od tisuću radnika i stotinjak strojeva. Radovi će se postupno intenzivirati, jer nakon pripreme terena slijede intenzivni zemljani radovi s miniranjima.

Naime, izgradnja novih mostova i vijadukata tražit će angažman velikog broja radnika već do ljeta. Kako je već najavljeno, cjelokupni radovi bi trebali trajati tri godine, a prva dionica od Rogovića do Cerovlja bit će puštena u promet krajem 2020. godine. Glavni izvođač radova je francuska grupacija Bouygues.

Nesmetana vožnja

– Izvođač radova nas je u ranijim fazama naučio na dovršetak posla i prije zadanih rokova, što daje priliku koncesionaru Bina-Istri da uspješno realizira dovršetak projekta Istarskog ipsilona, uključujući i izgradnju druge cijevi tunela Učka, kaže Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanja. Usto, tijekom izgradnje istočnog kraka Ipsilona bit će osigurana protočnost prometa kako bi se onima koji svakodnevno koriste taj potez, pa i turistima, omogućila nesmetana vožnja.

Dionica koja je upravo u izgradnji, od Pazina do tunela Učka, dužine 28 kilometara, predstavlja dopunu na puni profil Istarskog ipsilona te je veliki izazov za izvođače radova, budući da uključuje izgradnju čak 31 objekta, nadvožnjaka i vijadukta, te potpuno novo odmorište. Osim važnosti s aspekta sigurnosti prometa koji se dobiva punim profilom autoceste, izgradnja ove dionice predstavlja i značajan impuls ulaganja u gospodarstvo, budući da 95 posto radova izvode hrvatske građevinske kompanije.

Tijekom pripremnih radova izvođač je prikupio više od 300 prostornih metara drva koje je darovao obiteljima slabijeg imovinskog statusa s područja grada Pazina i općina Cerovlje i Lupoglav. Naime, budući da dionica Ipsilona koja je upravo u izgradnji prolazi kroz spomenuti grad i općine, s pazinskim gradonačelnikom i općinskim načelnicima dogovorena je pomoć prema tamošnjim mještanima. Izvođač radova se pobrinuo za prikupljanje drva i dovoz do dogovorene lokacije. U idućem periodu, sve do završetka ove faze pripremnih radova, nastavit će se s prikupljanjem i distribucijom drva stanovništvu.

Podsjetimo, cijeli projekt prve faze vrijedan je više od 1,2 milijarde kuna (oko 165 milijuna eura), a po okončanju iduće faze kojom se planira probijanje druge cijevi kroz tunel Učku i izgradnja dionice do Matulja, Istarski ipsilon potpuno će se integrirati u mrežu hrvatskih autocesta. Radovi će uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, tri nadvožnjaka, te rušenje tri postojeća objekta.

Očekuje se da će izgradnja autoceste povećati turistički priljev, ali i da će se povećati sigurnost prometa na toj dionici koja je dosad kao takozvana brza cesta, unatoč mnogim sigurnosnim ulaganjima, znala biti poprište teških nesreća. Zadnjih godina prosječno su tri osobe poginule godišnje na ovoj nedovršenoj dionici. Zanimljivo je da će ulaganje u, kako su je nazvali, 2B1 fazu, utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme trajanja gradnje. Valja podsjetiti da je hrvatska Vlada dvije godine pregovarala s Europskom komisijom i koncesionarom Bina-Istrom oko koncesijskog ugovora kojim je prethodno dodijeljena koncesija produžena od 2027. do 2032. godine, odnosno najkasnije do 15. lipnja 2034. godine.

Druga faza

Paralelno s izgradnjom faze 2B1, Pazin – tunel Učka, koncesionar će s Ministarstvom raditi na pronalaženju financijskog modela za dovršetak faze 2B2 (tunel Učka – Matulji) za koju se očekuje da će se realizirati po završetku radova faze 2B1.

Tvrtka Bina-Istra koncesionar je autoceste Istarski ipsilon od 1995. godine kada je s hrvatskom Vladom sklopljen koncesijski ugovor prema modelu javnog-privatnog partnerstva. Riječ je o prvom ugovoru tog tipa sklopljenom u Hrvatskoj, a prema kojem će, nakon isteka trajanja koncesije, Bina-Istra bez naknade ostaviti infrastrukturu na raspolaganje Republici Hrvatskoj.

Dovršetak izgradnje Istarskog ipsilona je uz Pelješki most trenutno najveći prometni projekt u Hrvatskoj.

https://www.glasistre.hr/istra/na-gradilistu-punog-profila-istarskog-ipsilona-uskoro-ce-biti-tisucu-radnika-583593

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.