Na “Mehu na srcu” nastupili i pazinci

goran_farkas.jpg– Kad smo prije dvadeset godina počinjali s ovom manifestacijom, mladi su se stidjeli naših starinskih instrumenta i skrivajući se na njima svirali. Danas se to čini masovno i ponosno, te ako je “Meh na srcu” manifestacija koju održavamo jubilarni 20. put i malo tome pridonijela izuzetno smo ponosni i zadovoljni- rekao je Josip Pino Knapić, jedan od začetnika organiziranja svirke na mehu, sopelama, šurlama, mešnicama, dvojnicama i ostalim narodnim instrumentima.

Već tradicionalno susretu koji se u subotu održao u velikoj dvorani KUD-a Rudar u Raši, odazvali su se brojni svirači, no ove se godine odazvao izuzetno veliki broj mladih svirača, članova raznih kulturno-umjetničkih društava.

Predsjednik RKUD-a Rudar, Josip Pino Knapić koji je uz Darka Batelića Pipicu bio i moderator jučerašnje manifestacije, istaknuo je kako će trud očuvanja tradicije i promocije narodnih običaja i glazbe, zasigurno jednog dana najviše cijeniti mlađi naraštaji koji tek uče tehnike sviranja.

Značajan doprinos u promociji narodne glazbe i običaja imaju kulturno-umjetnička društva, a na jučerašnjem skupu predstavili su se članovi KUD-ova iz Kršana, Raklja, Barbana, Pazina, Kopra, Cresa, Malog Lošinja i Raše.

Prvi je put “Meh na srcu” imao i međunarodni karakter jer je na njemu nastupio mladi bračni par iz Belgije, Hans Jochenns i Annell D`ebonte, koji su izveli par pjesma na flamanskim i francuskim gajdama. Gosti su bili i United colors of Tartan popularni trio iz Zagreba, koji čine, Davorka Dragojević- flauta, Zvjezdan Levinger – škotske gajde i Dubravko Dragojević – bubnjevi.

Sudeći po broju mladih izvođača na jučerašnjem susretu svirača na mehu, dvojnicama, mešnicama, šurlama i sopelici Istre, organizator će imati još dugo godina zadatak organizirati manifestaciju, jer najmlađem je sudioniku bilo tek sedam godina.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.