Na području Buzeštine i Pazinštine međunarodna vježba timova Crvenog križa za osiguranje pitke vode

Čaša vodeJedna od glavnih zadaća Međunarodnog pokreta Crvenog križa je priprema i odgovor na katastrofe. Kako bi što učinkovitije i brže odgovorili na katastrofe, stalno se rabe i razvijaju novi načini i u rad uvodi suvremena oprema. U svim katastrofama uvijek je na prvom mjestu prioriteta čista i pitka voda kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti. Kako bi taj cilj bio postignut ustrojene su jedinice koje su obučene i opremljene da u slučaju potrebe mogu u vrlo kratkom roku proizvesti pitku vodu za postradalo stanovništvo. Samo manji broj Nacionalnih društava Crvenog križa među kojima je i Hrvatski Crveni križ posjeduju potrebnu opremu i educirane ljude.

U organizaciji Austrijskog, Slovenskog Crvenog križa, Crvenog križa Istarske županije i Hrvatskog Crvenog križa će se u periodu od 20.do 26.rujna 2010.g na području nekoliko Istarskih gradova i općina održati međunarodna vježba timova za pročišćavanje vode „XH2O Istra“.

Sudionici vježbe, njih 30-tak, su volonteri i djelatnici Crvenog križa (Austrija, Slovenija i Hrvatska) koji se pripremaju za djelovanje u katastrofama širom svijeta. Voditelji treninga su volonteri i djelatnici Austrijskog i Hrvatskog Crvenog križa koji su sudjelovali u mnogim misijama diljem svijeta ( Iran, Indonezija, Pakistan, Sudan, Haiti, Tanzanija itd.), te će svoja iskustva prenositi na nove članove. Među njima su i istarski volonteri Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević iz Labina koji su bili na misiji na Haitiju, a Aleksandar je ponovno tamo i dolazi na odmor upravo u drugom djelu vježbe.

Prvi dio vježbe od 20. do 22. rujna odvijat će se u Buzetu i sastojat će se od obnove znanja i vještina u radu sa pročistačem vode, a tijekom drugog dijela u razdoblju od 23. do 25. rujna, polaznici vježbe biti će podijeljeni u timove (šest do sedam ljudi u timu) i upućeni na ostale radne lokacije (Pazin – Zarečki krov, Pazinski Novaki- Bare Cerovlje i Motovun – Mirna) na kojima će imati zadatak proizvesti pitku vodu, stoji u priopćenju.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.