Na pohodu po Istarskom planinarskom putu sudjelovalo dvjestotinjak planinara

Protekle je nedjelje održan sada već tradicionalni osmi po redu pohod po Istarskom planinarskom putu (IPP) kojeg je pohodilo dvjestotinjak planinara iz cijele regije u organizaciji Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazina i Istarskog planinarskog saveza. U šestosatnom pohodu koji je krenuo iz Brgudca put je skrenuo prema Planinarskoj kući na Koritima i dalje prema vrhovima Velikom i Malom Planiku, inače najvišim vrhovima Ćićarija, od kojih se viši – Veliki Planik nalazi na 1.272 metra nadmorske visine.

Pohod po Istarskom planinarskom putu se odvija s ciljem popularizacije tog puta koji od Crne Punte iznad Koromačna do Savudrije, uz pravilo da domaćin pohoda bude društvo koje održava vrh. S obzirom da pazinsko planinarsko društvo održava dio koji ide u trokutu od Brgudca prema Velikom i Malom Planiku, logično je pao odabir na tu rutu. Uz članove iz društva domaćina pohodu su prisustvovali i planinari iz slijedećih društava: Planika iz Umaga, Montera iz Rovinja, Glasa Istre i Elektroistre iz Pule, Skitaci iz Labina, Ćićarije iz Buja, Opatija, Knezgrad iz Lovrana , Lisina iz Matulja , Platak i Kamenjak iz Rijeke, Gromovača iz Otočca, Pd Kočevje te Planinska sekcija Slovenskog kulturnog društva „Bazovica“ iz Rijeke.

Pozdravni govor u ime organizatora održala je Patricija Jedrejčić, dopredsjednica Istarskog planinarskog saveza i predsjednica . U svom je govoru istaknula značaj Istarskog planinarskog puta i značaj manifestacije kojom se pruža mogućnost svim planinarima da na vođenim pohodima prođu sve vrhove i kontrolne točke Istarskog planinarskog puta. Do sada su odrađeni pohodi i kontrolne točke IPP-a Crna punta, Skitača, Oštri, Standar, Plomin, Sisol, Šikovac, Kremenjak, Brgud, Vojak, Poklon i Ošalj vrh. Sljedeće godine obilaze se kontrolne točke IPP Korita i Brajkov vrh.

Nakon pozdravnog govora predstavljeni su vodiči 8. Pohoda po IPP-u. Glavni vodiči bili su Alberto i Patricija Jedrejčić te doajen pazinskog planinarstva Giovanni Sirotti – Ninni a pomoćni vodiči bili su Dalibor Jakovčić, Loredana Šperanda, Tanja Družetić, Gracijela Grubiša i Igor Gržinić iz Pazinke, Boban Memedović iz Montera, te Vilim Boljunčić i Tihomir Firj iz Glasa Istre.

Dobro raspoložena i vesela skupina planinara krenula je prema Koritima. U planinarskoj kući na Koritima raspoloženje se još više poboljšalo sa prvim zrakama sunca i toplim čajem domara kuće. Na Velikom Planiku planinare je dočekala sitna kišica i nažalost sakrila prekrasne vidike. Kolona se je nastavila kretati dalje do Malog Planika te stazom preko nekadašnjeg kamenoloma natrag do Brgudca. Gledano u brojkama, planinari su u šest sati hodanja prošli stazu dugu 14,5 kilometara s ukupno 680 metara uspona i spuštanja.

Anton Finderle
Fotografije: Dinko Gubić

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.