Na redovnoj godišnjoj skupštini najavljeno održavanje Opće planinarske škole u Pazinu

Saša Kardinar predstavlja rad Planinarske škole

Na redovnoj godišnjoj skupštini Planinarskog društva „Pazinka“ iz Pazina najavljeno je održavanje Opće planinarske škole u Pazinu, koja bi s radom krenula 1. ožujka prošle godine u Društvenom centru „Veli Jože“ u Pazinu, istaknuo je Saša Kardinar, pročelnik Stanice planinarskih vodiča Istra. Škola   će se održati kroz 10 dvosatnih termina u Društvenom centru Veli Jože, novouređenoj zgradi nekadašnjeg đačkog doma u bivšoj vojarni. Uz teoretski dio planirano je šest izleta, planiranih u sklopu škole, različite težine. Polaznici će uz osnove planinarenja, meteorologije, boravka u prirodi, učiti i o prvoj pomoći, ponašanju u visokogorju, speleologiji  te drugim zanimljivim temama. Detalji oko škole objavit će se na oglasnoj ploči Društva te Facebook i web stranici u idućim danima, kao i u lokalnim medijima.

Prije početka skupštine minutom šutnje odana je počast nedavno preminuloj planinarki Biserki Lončar.

Iznoseći podatke iz Izvještaja o radu za 2013. godinu predsjednik društva Vladimir Fornažar istaknuo je: –  Na kraju mogu ocijeniti da nam je protekla godina bila hirovita, gdje smo sigurno u nekim aktivnostima i zakazali, posebno planinarstvo kod mladeži, gdje bi se sigurno i škole trebale više uključiti. Međutim, mislim da smo kontinuitet i osnovni cilj planinarstva, a to je očuvanje prirode, čovjekove okoline, zdravlja kao i  očuvanje kulturno povijesnih spomenika na našem području, a posebno doprinos turizmu kao i suradnja za ostalim udrugama i IPS  postigli.

U svom je govoru Fornažar spomenuo tri bitne aktivnosti društva – aktivnost članova Udruge prema osnovnom programu, rad prema Istarskom planinarskom savezu i koordinaciji sa ostalim društvima i udrugama te rad na infrastrukturi – održavanje, markiranje, GPS, mape. Prema osnovnom programu društvo se je ukjoučivalo u razne programe drugih društava te i ove godine uspješno organiziralo u svibnju Međunarodni dan pješačenja okolicom Pazina. Rad i odnos prema reginalnom planinarskom savezu ocijenjen je vrlo pozitivnim, a društvo je sudjelovalo u svim aktivnostima saveza. Infrastrukturne aktivnosti odvijale su se tokom čitave godine: održavanje puteva o kojima skrbi Društvo bilo je relativno skromno, a predstoji raditi na spoju Pazina sa Lupoglavom, jer su neki dijelovi staze loše označeni, budući da mnoga društva posebno va nIstre žele baš nju iskoristiti. Posebno je pohvaljen rad i aktivnost Vladimira Finderlea koji je uz minimalne troškove markirao staze: Lupoglav – Tenkovsko polje- Planik, Veli Planik – Mali Planik te Brest – Vela vrata – Poklon (tzv. željezničarska staza).

Od strane Parka prirode Učka odobreno nam je cca 20 stupova za raskrsnice kako bi sve oznake bile usklađene na području Parka, ali i  Ćićarije šire. Već su određeni i punktovi tako da nam slijedi i dio posla za njihovo postavljanje.

Tokom protekle godine društvo je kupilo i GPS uređaj. Fornažar je naglasio da je u toku lanjske godine saniran i punkt Mali Planik – postavljena je nova kontrolna kutija koja će nam i ubuduće služiti kao ogledni primjerak za ostale kontrolne točke, na ćemu se zahvalio Robertu Juričiću. Pet je članova završilo Opću planinarsku školu u Labinu, a podržana je akcija Građanske inicijative NAŠ POTOK koja je bila organizirana vezano na projekt uređenja vodotoka Pazinčice i javno reagirali poslavši Gradu Pazinu očitovanje na projekt. Suradnja sa Zajednicom sportskih udruga Grada Pazin može se okarakterizirati kao-  „prosljeđuj dokumente, prisustvuj sjednicama, ali novaca nema“. Svijesni smo da ima većih prioriteta, ali ipak minimalna financijska proporcionalnost nije provedena, kaže Fornažar.

Financijski izvještaj društva iznijela je tajnica Patricija Jedrejčić prihodi su bili manji od rashoda, no ukupna bilanca je pozitivna jer je proteklih godina napravljen višak. Anton Finderle, u ime Nadzornog odbora pročitao je pozitivno mišljenje na rad Upravnog odbora Društva. Fornažar se je osvrnuo na Plan izleta za 2014. godinu istaknuvši kako će se organiziranim izletima nastojiti okrupniti broj planinara na izletima, na način da se kod svakog izleta postave nositelji izleta. Već je i realiziran jedan takav izlet – protekle nedjelje (26. siječnja 2014.) od Lupoglava preko Semića na Korita.

U ime uzvanika skupu se obratio i predsjednik IPS-a Vladimir Rojnić, inače nagrađen od strane nacionalnog planinarskog saveza za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi u 2013. godini. U svom je govoru pohvalio rad PD PAzinka istaknuvši kako su tako malim društvima bitna zbog razvoja zdravog odnosa prema prirodi i planinarenju, te da je bez obzira na broj planinara utjeca j društva na istarsko planinarstvo velik. Najavio je u suradnji s Odjelom za kartografiju riječkog HGSS-a, u tijeku je izrada planinarskog zemljovida “Ćićarija” na potezu od Slavnika do Suhog Vrha s istoka na zapad te Buzeta do Matulja od juga ka sjeveru koji je mapiran GPS uređajem. I budućih godina naglasak će biti na održavanju planinarskih oznaka na Istarskom planinarskom putu, ali i prvoj dionici Europskog pješačkog puta (Plovanija – Tar), koja će se otvoriti 15. lipnja , kada se tradicionalno slavi Dan istarskih planinara.

Skupština je završena skupnim učlanjenjem članova društva te laganom zakuskom.

Anton Finderle

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.