Na sajmu u Tinjanu vođene degustacije pršuta: naučite razlikovati dobar od lošeg

Na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu pršuta posjetitelji će prvi put imati mogućnost sudjelovati u vođenoj degustaciji ove gastronomske poslastice. A degustacija će trajati jedan sat.

Na tom jednosatnom putovanju imat će mogućnost otkriti tajne istarskog pršuta, što je ono što ga čini istarskim pršutom i po čemu se razlikuje od drugih tipova pršuta.

Naučiti će kako i pravilno kušati pršut, na koje mirise, okuse i aromu obratiti pažnju, kako prepoznati zaštićeni istarski pršut i kako ga razlikovati od ostalih.

Kroz tajne pršuta u vođenim degustacijama zainteresirane posjetitelje sajma vodit će Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu i Udruge GUSTUS.
Na vođenoj degustaciji posjetitelji će dobiti ključne informacije o istarskom pršutu kao našem istarskom top suhomesnatom proizvodu, ali i karakteristikama ostalih hrvatskih zaštićenih pršuta (krčki, dalmatinski i drniški pršut), što ih čini jedinstvenima i kako ih prepoznati. Poseban osvrt bit će dan i na najpoznatije pršute drugih regija (Prosciutto di Parma, Jamon Iberico) te njihove karakteristike. Tradicionlno pršutari iz Parme i Španjolci predstavljaju se na sajmu u Tinjanu. Također polaznici će usvojiti teoretska znanja o tehnologiji proizvodnje istarskog pršuta oznakom izvornosti, od polja do stola, čija posebnost proizlazi iz spoja tradicije i podneblja, ali i o strogom sustavu kontrole i označavanja sukladno propisanoj Specifikaciji proizvodnje, kaže Blanka Sinčić Pulić. I napominje kako nakon teoretskog dolazi praktični dio, vjerojatno i onaj zanimljiviji, a to je kušanje pršuta.

Oni koji požele sudjelovati u vođenoj degustaciji kušat će tri tipa pršuta i to istarski, dalmatinski i još jedan bez zaštićene oznake. Trenutak je to kada će ih stručnjakinja za pršute naučiti kako prepoznati dobar pršut. Senzorne analitičare popu Blanke Sinčić Pulić u pravilu ne treba pitati koji je pršut bolji istarski, dalmatinski ili neki drugi, jer svaki od njih ima neku svoju priču i posebost. Ali senzorni analitičari mogu vas naučiti kako dobar pršut mora mirisati, kakve boje treba biti, koje arome…

Uglavnom, želite li razlikovati dobre od loših pršuta svakako dođite u Tinjan od 19. do 21. listopada – kušajte pršute i krenite u avanturu vođenih degustacija, poručuju organizatori. (iPress)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.