Na sutrašnjoj skupštini o golfu i autohtonim pasminama

Županijski će vijećnici na sutrašnjoj sjednici Skupštine u Pazinu dati mišljenje o interesu RH za izgradnju golf igrališta s pratećim sadržajima Markocija. Pozitivno mišljenje omogućava da se kod Buja i Umaga gotovo 24.000 četvornih metara šume u državnom vlasništvu izdvoji iz šumskogospodarskog zemljišta.

Vlada je još 2003. donijela zaključak po kojem je program razvoja golfa nužan, važan i prioritetan. Izgradnja je predviđena Prostornim planom županije i Buja te Urbanističkim planom uređenja golf igrališta Markocija. Investitor je Stancija Markocija d.o.o. iz Umaga, a na oko 120 hektara planirano je golf igralište s 18 rupa, golf kućom i pratećim sadržajima, ali i tri prostora za  izgradnju golf naselja, i to Glavica, Markocija i Kočevarija.

Od 2008. imaju pravomoćnu lokacijsku dozvolu za igralište i lani u svibnju je podnesen zahtjev za potvrdu glavnog projekta dok od lipnja lani imaju pravomoćnu lokacijsku dozvolu i za gradnju golf naselja. Budući da je investitor dostavio dokumentaciju, župan predlaže davanje pozitivnog mišljenja. Pred vijećnicima je i davanje mišljenja o interesu države za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na polju Krase u općini Gračišće, gdje se također predlaže davanje zelenog svjetla. Tu pulska Cesta traži izvlaštenje niza zemljišta u privatnom vlasništvu.

Na temelju studije utjecaja na okoliš Ministarstvo zaštite okoliša donijelo je rješenje o prihvatljivosti tog zahvata u prostoru 2007., a 2009. je okončan upravni spor i lokacijska dozvola je  pravomoćna. Predlaže se i usvajanje uzgojnog programa istarskog magarca, koji je autohtona i ugrožena pasmina, kao i program o perspektivama uzgoja pitomog kestena u Istri.

Glas Istre, 17. srpnja 2011.

1 komentara na “Na sutrašnjoj skupštini o golfu i autohtonim pasminama”

  1. Anonimno napisao:

    da li su i igrači golfa autohtona pasmina pa se zbog toga golf proglasio nužnim, važnim i prioritetnim???

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.