Na Učku se popela sedmorica odvažnih Pazinaca

Uz jaku kišu i hladno vrijeme samo sedmero odvažnih mladih Pazinaca stiglo je u nedjelju na Poklon na Učki i time održalo tradiciju pohoda poznatog pod popularnim nazivom “Marš na Učku”.

U ta su tri dana “maršovci” prehodali otprilike 35 kilometara, uglavnom se uspinjući prema jedinoj istarskoj planini, a najteže im je bilo toga posljednjeg dana kada su se uz nevrijeme uspinjali od Brguca prema samoj Učki. Iako su meteorološke prognoze ovog neobično hladnog i kišovitog svibnja danima unazad predviđale loše vrijeme, organizatori “Marša na Učku” nisu htjeli odgoditi pohod. Iz Pazina je tako u petak na marš krenulo 20-ak sudionika, a isto toliko krenulo ih je u subotu iz Buzeta. Bilo bi ih i daleko više da nije najavljivana kiša. Pazinci su prvog dana preko Brhaji, Butonige i Cesara stigli do pitoreskne Grimalde gdje su se smjestili na obližnjoj livadi i ondje noćili pod šatorima. Drugog su dana okolicom Draguća, Huma i Lupoglava stigli u Brgudac, smješten u srcu Ćićarije na 747 metara nadmorske visine, gdje su noćili u tamošnjem Spomen domu prvog partijskog savjetovanja za Istru. Danas uglavnom napušteni Brgudac simbol je antifašističke borbe u Istri i glavni centar oružanog ustanka naroda Istre tijekom Narodnooslobodilačke borbe. Ondje je održan besplatni koncert, prvi Antifa festival Brgudac, kako su ga nazvali, na kojem je nastupio legendarni pulski punk bend Fakofbolan, zatim Džastin Biberi, Arya i DJ Drug Riđan.

U Brgucu su se spojile dvije grupe pohoda, ona iz Pazina i Buzeta, međutim, put su do Poklona na Učki zbog nevremena nastavila samo spomenuta sedmorica iz Pazina. U svakom slučaju time je tradicija Marša na Učku održana. Pohod su organizirali Centar za mlade Alarm iz Pazina i Buzetska udruga mladih.

https://www.glasistre.hr/istra/na-ucku-se-popela-sedmorica-odvaznih-pazinaca-588494
Anđelo DAGOSTIN

3 komentara na “Na Učku se popela sedmorica odvažnih Pazinaca”

 1. Lil napisao:

  Bravo naši Pazinjani! Za to treba snažne volje, odvažnosti, i biti dobrog i zdravog duha i tijela u skladu sa prekrasnom prirodom koja nas okružuje.

  1. Anonimno napisao:

   To bi možda i bilo nešto posebno, kad ne bi bilo brdo drugih koji redovito pješače, planinare, bicikliraju, penju se i slično.

   Svaka in čast, ali ajmo ne delat priču od ničega i zaboravit druge koji slično delaju stalno. Ova priča ima jedino povijesno-političku dimenziju, i za (današnje vrijeme) niš drugo.

 2. Anonimus napisao:

  Točno tako kako kaže Anonimno! Pričaš nam Lil priče za malu djecu…

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.