Na zgarištu Pazinke niknut će nova skladišta

2Posljedice velikog požara u kompleksu bivše mastodontske tvornice Pazinka sredinom rujna 2012. još su uvijek vidljive – zgarište i danas nalikuje stanju nakon požara.

Podsjetimo, požar je izbio u skladištu poduzeća Brati Ritoša koje se bavi prodajom opreme za vrt, poljoprivredu i građevinu na veliko. U potpunosti je izgorjelo skladište površine 1.500 četvornih metara, dok je susjedno, površine 3.000 četvornih metara, većim dijelom nagorjelo pa će ga trebati rušiti. Što će biti sa zgarištem koje i danas nalikuje njujorškom “ground zerou”?

– Već bismo bili sanirali požarište, ali smo morali čekati neka dodatna vještačenja u vezi osiguranja. Izradili smo projekt rušenja izgorjelog skladišta, za koji trenutno od gradskog komunalnog odjela čekamo dozvolu. Čim dobijemo odobrenje, krećemo u rušenje, čišćenje i sanaciju, a to bi trebalo biti ovog proljeća, kaže Adriano Ritoša, direktor pazinske tvrtke Brati Ritoša, koja se već 20 godina bavi veleprodajom za poljoprivredne apoteke.

Osim rušenja i saniranja u tvrtki planiraju ponovnu izgradnju izgorjelih skladišta, ali će ona ovisiti o proboju na slovensko tržište. Naime, krajem lanjske godine u Kopru su registrirali tvrtku kćer.

– Ako nam Slovenija krene dobro, a mislim da hoće, na jesen ćemo donijeti odluku o zidanju novog skladišta, odnosno rekonstrukciji na mjestu izgorjelog, kaže direktor Ritoša. “Trenutno u Pazinu imamo 45 zaposlenih, a prema našim planovima, u iduće dvije godine trebali bismo zaposliti još 20, 30 radnika, ali i to će najviše ovisiti o slovenskom tržištu”, zaključio je optimistično.

Više u tiskanom izdanju Glasa Istre.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.