Načelnik općine Gračišće: Rast proračuna od 1.6 milijuna do 20 milijuna kuna!

foto: Glasistre.hrGračišće je sve poznatije i po svojim manifestacijama, izložbi vina koja se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak, zatim festivalu usne harmonike koji je poprimio međunarodni značaj te sve popularnijem festivalu istarskih maneštri. Drago mi je što mogu najaviti da ćemo ove godine ponovno biti domaćini jedne večeri MIK-a.

U Općini Gračišće, osim mnogih radova na komunalnoj infrastrukturi, ponajprije asfaltiranju, protekla će godina ostati zapamćena i po ostavkama petero vijećnika vladajućeg IDS-a. Unatoč tomu, preostali vijećnici, pa i oni oporbeni iz HSS-a i HKDU-a te nezavisni Bruno Balde, podržali su ključne dokumente, kao što su prostorni plan i proračun, čime su omogućili da Općina na čelu s načelnikom Ivanom Mijandrušićem nastavi s realizacijom započetih programa.

U očekivanju sredstava iz SAPARD-a

– Što je od planiranog ostvareno u protekloj godini?

– Izuzev treće mjere SAPARD-a za izgradnju komunalne infrastrukture, sve ostalo što smo planirali je i ostvareno. Počeli smo gradnju kanalizacije u starogradskoj jezgri, što ćemo dovršiti za tri godine. Sada je pri kraju građevinski dio posla na glavnom kolektoru od pročistača do državne ceste. Lani smo zahvaljujući sredstvima Europske investicijske banke i bivšeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka premašili plan asfaltiranja nerazvrstanih cesta – planirali smo riješiti 8,5 kilometara, a odradili smo oko 10 kilometara cesta i malonogometno igralište u Šimunčićima. Od lani planiranih zahvata privodi se kraju uređenje fasade i prizemlja Špitala. Lani smo dovršili Društveni dom u Batlugu, a sukladno planovima počelo je proširenje groblja u Gračišću te vodovoda od Batluga za Jarbulišće, Salamunišće, Brešnicu i Markoče. Cjevovod je izgrađen do Brešnice, a sada se radi na odvojku za Markoče. Mogu reći da je plan koji si je Općina zadala za 2007. u svim pogledima premašen.

– Postoji li nešto što niste uspjeli ostvariti?

– Sve što smo planirali to smo i ostvarili. Ništa nije ostalo neostvareno. Osim, kao što sam prije naveo, nismo uspjeli doći do sredstava iz SAPARD programa, za izgradnju kanalizacije s pročistačem otpadnih voda. To se nije dogodilo našom krivicom. Naime, natječaj za sredstva iz SAPARD-a, unatoč najavama i očekivanjima, još nije raspisan pa ih tako nismo mogli ni dobiti.

– Koje su najvažnije investicije u ovoj godini?

– Ove godine planiramo dovršetak izgradnje vodovodne mreže, a nastavit ćemo i s radovima na kanalizaciji. Nadam se da ćemo tijekom 2008. početi izgradnju kanalizacije u starogradskoj jezgri, iako to ponajviše ovisi o sredstvima SAPARD-a. Istina je da sve to još visi u zraku, ali ako i ne bude novca od SAPARD-a nadam se nastavku pa i konačnoj realizaciji tog projekta. Možda će se zbog toga posao malo otegnuti, ali neće dugo, jer ćemo se okrenuti drugim izvorima financiranja.
Planiramo završiti vodovod u Markočima, a ako bude sredstava iz naknade za priključke izgradit ćemo vodovod od Brljafi do Križarovice. Time bi ovaj dio općine u potpunosti bio pokriven vodoopskrbom iz sustava Istarskog vodovoda. Nakon toga ostaje nam još pet, šest domaćinstava u zaselcima na Škopljaku. Ondje je gradnja vodovoda zbog konfiguracije terena i udaljenosti naselja prilično teška, a uz to za takvu investiciju nema ni većeg zanimanja mještana pa ni vodoopskrbnih sustava.
Zatim kanimo nastaviti s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta, i to na području Škopljaka i prema Škljonkima, što će ponajprije ovisiti o raspoloživim sredstvima. U planu je gradnja malonogometnog igrališta u Batlugu, ali ondje još moramo pronaći najpovoljniju lokaciju. Planiramo proširenje groblja u Gračišću, a uskoro će početi i gradnja vatrogasnog doma u Brljafima.

– Koliko je još ostalo neasfaltiranih nerazvrstanih cesta?

– Oko 10 kilometara. Na području općine imamo oko 60 kilometara nerazvrstanih cesta, a od 2001. godine, kad sam preuzeo mjesto načelnika, asfaltirali smo oko 40 kilometara. U istom je razdoblju postavljeno i toliko vodovoda.
Lani smo prihvatili izmjene i dopune Prostornog plana općine Gračišće, a ove ćemo godine izraditi urbanističke planove uređenja starogradske jezgre, novog naselja i poslovne zone Lokvenšćak. To su ključni dokumenti za poticanja razvoja Gračašćine. Bilo je dosta natezanja o smještaju poslovne zone, koju smo na zahtjev konzervatora morali izmjestiti na novu lokaciju na Lokvenšćaku. Vjerujem da ćemo tijekom ove godine uspjeti otkupiti zemljište i u novu poslovnu zonu privući investitore.
Gračišće je sve poznatije i po svojim manifestacijama, izložbi vina koja se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak, zatim festivalu usne harmonike koji je poprimio međunarodni značaj, te sve popularnijem festivalu istarskih maneštri. A drago mi je da mogu najaviti da ćemo ove godine ponovno biti domaćini jedne večeri MIK-a.

– Imate li primjedbi na pisanje Glasa Istre?

– Glas Istre uredno prati rad vijeća i poglavarstva, ali i sva ostala zbivanja, događaje, manifestacije u našem kraju. Ponekad bi ipak malo više mogli istaći neke aktivnosti iz rada Općine. Moram reći da me je malo zasmetalo kad smo koncem protekle godine, na moje veliko zadovoljstvo, donijeli proračun od 20 milijuna kuna, a u Glasu Istre je članak o tome objavljen pod malim naslovom. Neki se diče proračunom od šest milijuna, a mi smo od 1,6 milijuna kuna, iz vremena kad sam došao na čelo Općine, došli do 20 milijuna. Mislim da to veliki uspjeh, a tko je tomu najviše pridonio neka prosude birači.

Oporba bez riječi

Nažalost, riječ gračaških oporbenjaka, koja je trebala ispuniti ovaj okvir, izostala je. Od 15. siječnja pa do 25. siječnja Vjekoslav Družetić iz HSS-a i Danko Smoljan iz HKDU-a nisu mogli naći vremena za sastanak s novinarom. I ne samo to. U međuvremenu smo se više puta čuli telefonom, kojim smo sve to mogli obaviti. Gotovo svakodnevno odgađanje susreta bio je zapravo način da se izbjegne razgovor o radu općinske vlasti. Prigodom jednog dogovaranja razgovora Družetić je priznao da se sa »sanaderskim vladanjem ne slaže, ali nema namjere kritizirati ljude koji rade u općini«. Dodao je da kao seljak koji obrađuje zemlju ima mnogo posla pa nema vremena za susrete s novinarima, a i novine ga ne zanimaju niti ih čita. Bruno Balde se cijelo ovo vrijeme nije javljao na telefon, a on je i lani, nezadovoljan pisanjem Glasa Istre, uskratio razgovor.

U svakom slučaju, gračaški oporbenjaci očito nemaju što reći. Uzdamo li se u izreku da šutnja znači odobravanje, onda gračaška oporba nema primjedbi na rad općinskih čelnika, što zapravo znači da Ivan Mijandrušić sa svojim suradnicima dobro vodi Općinu Gračišće. Da tomu nije tako zacijelo bi se oglasili primjedbama i sugestijama.

Mirjan Rimanić
Glasistre.hr

1 komentara na “Načelnik općine Gračišće: Rast proračuna od 1.6 milijuna do 20 milijuna kuna!”

  1. Anonimno napisao:

    A druga strana???? Danas u novinama – Policija u Gračišću???? Neobjektivno novinarstvo!!!!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.