Načelnik Žminja Marko Križman (IDS) protuzakonito daje savjetniku 12.000 kn mjesečno

zminj3Žminjski vijećnici Ratko Jeromela (HDZ), Luciano Žufić (SDP) i Aldo Bančić (NL) izvijestili su javnost da je IDS-ov načelnik Marko Križman kao savjetnika putem ugovora o djelu angažirao Sanjina Dimića Boljunčića, nositelja Nezavisne liste na proteklim izborima, te kratko vrijeme vijećnika, za što mu iz općinskog proračuna plaća 12 tisuća kuna mjesečno. – Na naš upit za koje poslove, načelnik nam je odgovorio: „Za sve”, kažu vijećnici.

Izvijestili su da se na njihovu predstavku o nezakonitom i bespotrebnom zapošljavanju savjetnika, očitovalo i Ministarstvo uprave te je pomoćnik ministra Boris Milošević ponovio stav Ministarstva da čelnici lokalne samouprave, sukladno odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za razliku od predstavničkih tijela, ne smiju angažirati savjetnike.

Više puta iskazan stav Ministarstva uprave, s obzirom na to da su u Hrvatskoj, pa tako i u Istri (grado)načelnici i župani iznimno uporni u angažiranju i plaćanju savjetnika, ukazuje da odredbama navedenog Zakona nije propisana ovlast izvršnog tijela za osnivanje radnih tijela, imenovanje članova tih tijela te imenovanje posebnih savjetnika. Radna tijela mogu osnivati predstavnička tijela – vijeća i skupštine, a ne (grado)načelnici i župani, jer se za poslove iz samoupravnog djelokruga ustrojavaju upravni odjeli, u kojima rade službenici i namještenici. Statutom jedinice lokalne samouprave mogla bi se propisati ovlast izvršne vlasti za imenovanje savjetnika, ali iznimno, da pomognu riješiti pitanje iz područja koja ne spadaju u djelokrug upravnih tijela, pri čemu treba voditi računa o uvjetima za imenovanje, odnosno ugovaranje tih poslova te posebnim aktom utvrditi mjerila za određivanje njihove naknade, navode u Ministarstvu.

Sam povod za sazivanje tiskovne konferencije žminjskih oporbenih vijećnika bila je nedavno prekinuta 10. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je, kažu, pokazana nevjerovatna količina bahatosti predsjednika Vijeća Jordana Krajcara (IDS), što je i rezultiralo napuštanjem sjednice vijećnika HDZ-a, SDP-a, Nezavisne liste Alda Bančića i dvoje vijećnika
IDS-a.

– Ako ovaj čin nije dovoljna poruka aktualnoj vlasti i načelniku onda ne znamo što više napraviti. Bili smo svjedoci otvaranja “prve pasivne zgrade u Hrvata” u Žminju. To je vrijedan uspjeh žminjske tvrtke i žminjske pameti, no ono šta muči nas vijećnike, nas građane, nas poduzetnike, je pasivna Općina! Pasivnost vlasti dovela je do financijskog kolapsa i Općinu i vrtić i sve one djelatnosti koje ova Općina pokriva.

Veliki financijski minus od oko 2 milijun kn na računu u nepunih godinu dana, netransparentno dizanje kredita i stavljenje pod hipoteku općinskih nekretnina bez znanja Vijeća, rijetko sazivanje sjednica vijeća, višemjesečno čekanje odgovora na postavljena vijećnička pitanja, prekomjerna zaposlenost i netransparentan rada u Jedinstvenom upravnom odjelu, nespremnost na poduzimanje mjera štednje u Općini, samo su neka od pitanja koja muče nas vijećnike, građane, učenike, sve one koji nas svakodnevno vuku za rukav pitajući: “Ča je to s našon Općinon?”, kažu vijećnici.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.