Nadolazeći vikend proći će u znaku Istra Inspirit doživljaja

Prvi vikend u kolovozu donosi nam uprizorenje čak tri Istra Inspirit doživljaja na tri različite lokacije u Istri. Inspirit vikend kreće u petak, 3. kolovoza s početkom u 20 sati u Poreču, gdje će se odigrati Iustitia, nastavlja se u subotu u isto vrijeme u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu, a donosi nam priču o Vještici Mare. Posljednji doživljaj tijekom Inspirit vikenda održat će se u nedjelju, 5. kolovoza u pazinskom Kaštelu, a uprizorit će poznatu epizodu bijega iz Kaštela protagonista Jules Verneovog romana, Mathiasa Sandorfa.

Iustitia nam donosi priču o razbojniku Domenicu Furlanu koji je opljačkao porečku katedralu, znamenitu i drevnu Eufrazijevu baziliku. Događaj je krajem zime 1699. godine užasnuo stanovništvo, a odjeknuo je sve do Venecije. Kakva je sudbina zadesila Domenica Furlana nakon ovog nemilog događaja, može se otkriti na povijesnim lokacijama u gradskoj jezgri Poreča kroz Inspirit doživljaj, te se nakon toga okrijepiti baroknom gozbom.

Vještica Mare uvodi nas u velebno zdanje mletačke utvrde u Svetvinčentu. Bila je lokalna travarka i ljekarica, koju su 1632. godine njeni susjedi, isti oni koje je do jučer liječila i kojima je pomagala, optužili za pakt s vragom, proglasili vješticom i osudili na smrt na lomači u dvorištu kaštela. Je li preživjela saznat ćete uz renesansnu gozbu.

Jules Verne: Bijeg iz kaštela vraća nas u 1867. godinu i doba Austro-Ugarske Monarhije, kada iz velebnog zdanja pazinske utvrde, Mathias Sandorf sa svojim sljedbenicima, odluči silom napustiti tamnicu i pobjeći. Bijeg iz tamnice donosi brojna iznenađenja, a vrhunski glumci, kostimi, scenografija i dramaturgija spremni su za nesvakidašnji doživljaj nakon kojeg slijedi opuštanje uz večeru koju priprema Jules Verne.

Podsjećamo, Istra Inspirit je nastao pod okriljem Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije, a čini ga devet kulturno, povijesno i gastro doživljaja, koji će se od lipnja do rujna ove godine održati 27 puta na devet autentičnih lokacija diljem poluotoka. Među odabranim lokacijama su istarski kašteli, rimske vile, starogradske jezgre, muzeji, te rudnik u Raši. Uz vrhunsku režiju, scenografiju, kostime i glazbu, svaka lokacija priča svoju priču kroz izvrsnu izvedbu profesionalnih glumaca, ali i amatera koji će program gestom, mimikom i jezikom prilagoditi širem domaćem i inozemnom auditoriju, te kroz jedinstvenu atrakciju prenijeti emociju pojedinog lokaliteta i dočarati trenutke istarske mistične povijesti. Za potpuni doživljaj, uz glazbu i ples određenih povijesnih razdoblja, nudit će se i prigodna jela, primjerice rimska gozba, ribarski meni, romantični doručak, rudarska marenda, renesansna gozba, večera Julesa Vernea…

Istra Inspirit čini kompletan brand koji uključuje i vlastite autentične suvenire koji se mogu kupiti na svakom Inspirit doživljaju. Uz konstantan angažman voditelja projekta, organizacijske ekipe, prodajnog i call centra, program uključuje u produkciju 40 profesionalnih glumaca, 80 statista, redatelja, dramaturga, kao i 10 predstavnika tehničkog osoblja, te studente pulskog sveučilišta, smjer kulture i turizma.

Internet stranica Istra Inspirita, http://www.istrainspirit.hr, prevedena je na 6 jezika, a inovaciju na ovom području predstavlja on line kupovina ulaznica za doživljaje. Novi kulturno-turistički proizvod u samom počeku uspio je ujediniti sedam istarskih klastera, 200 umjetnika, 50 volontera, te desetak sponzora.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.