Nafta blizu 120 za barel

Crpilište nafteKljučni indeksi Wall Streeta jučer su bili u padu, ponajviše zbog nove rekordne cijene barela sirove nafte koja je bila blizu 120 dolara.

Potaknuti cijenom nafte koja nemilosrdno raste, Dow Jones izgubio je na vrijednosti 0,82 posto, pao je na 12.720 bodova, S&P pao je za 0,88 posto, na 1.375 bodova, dok je tehnološki Nasdaq umanjen za 1,29 posto i sada iznosi 2.376 bodova. Zbog velikog rasta cijene nafte najveći jučerašnji gubitnici bili su aviokompanije jer s povećanjem cijene nafte rastu i njihovi troškovi, a poznato je kako u posljednje vrijeme taj putnički sektor posluje s gubicima.

Kako cijenama dionica vlada malo strah, malo hrabrost, tako je i u ovom slučaju kada zbog straha ulagača da će Amerikanci smanjiti potrošnju u trgovačkom sektoru zbog visokih cijena goriva pada vrijednost trgovačkih dionica. Kako završava prvo ovogodišnje tromjesečje, očekivani rezultati poslovanja velikih kompanija nisu kako je planirano, bilo da su viši od očekivanog ili pak podosta niži, a najzadovoljnije mogu biti one kompanije koje posluju u inozemstvu.

Potražnja nafte i dalje je u velikom porastu, posebice u Kini, gdje je u protekla tri mjeseca porasla osam posto, što je najviše u posljednjih 19 mjeseci, a čiji su razlog nadolazeće Olimpijske igre. Posljednja zabilježena cijena barela sirove nafte iznosi 118,18 dolara.

Index.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.