Nagrada Grada Pazina za 2014. godinu u rukama Etno skupine Veja

2Etno skupina Veja osvojila je Nagradu Grada Pazina za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za zapaženi stvaralački rad, postignuta dostignuća i ostvarene rezultate u kulturi, te za doprinos promidžbi Grada Pazina. Članovima Veje nagradu je uručio Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Dana Grada, na čemu se Veja zahvalila u svojem prepoznatljivom stilu – izvedbom dviju pjesama u za tu prigodu pripremljenim aranžmanima.

Veja je 2014. godine izdala svoj prvi studijski album, „Dolina mlinova“, koji je nominiran za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin. Album sadržava 10 pjesama, neke vezane tematikom uz Pazin, od kojih su dvije autorske, a preostalih osam tradicijske, koje su članovi benda aranžirali i odsvirali na sebi svojstven način. Promocija albuma održana je u Dolini mlinova, pitoresknom dijelu Pazina u kojem članovi nerijetko stvaraju, a o čemu su pisali mnogi hrvatski i strani portali.
Iste godine sudjelovali su na međunarodnom projektu ATHENE, u kojem su sudjelovale Hrvatska, Španjolska i Italija. Veja je u suradnji s poznatim istarskim etnomuzikologom i glazbenikom Dariom Marušićem nastupila u španjolskom Burgosu, talijanskom Lecceu i Puli.

Francuski magazin world music glazbe, Trad Mag, je uvrstio album „Dolina mlinova“ u TOP 20 albuma za 2014. godinu. Veja je predstavljala Hrvatsku na TradX-u (Traditional music Experience), međunarodnoj manifestaciji koju svake godine u drugoj zemlji organizira najveća svjetska glazbena udruga Jeunesses Musicales International.

Veja je sudjelovala i u raznim televizijskim projektima. Snimali su Couch diaries, Izraelske produkcijske kuće Artza iz Tel Aviva, te sudjelovali u snimanju jedne od najpoznatijih domaćih dramskih serija Počivali u miru, za čiju je glazbenu podlogu korištena Vejina glazba. U seriji, koja se emitirala na HRT-u, Veja je i glumila u nekoliko scena.

Također, organizirali humanitarni koncert za pomoć Gunji na kojem su okupili i ostale udruge i izvođače iz Pazina te su zajedno s njima i gošćom iz Izralea Etraf Gosh (glavna junakinja spomenutog reality showa Couch diaries) dali svoj doprinos stradalima iz poplavljenih područja.

Kao i prijašnjih godina tako i 2014. popratili su većinu manifestacija koje organizira Grad ili neka od pazinskih udruga pokazujući i na taj način koliko vole svoje sugrađane i goste Pazina.

Vejinu nominaciju podržao je velik broj pazinskih udruga s kojima članovi redovito surađuju i kroz koje djeluju, doprinoseći i na taj način svom Gradu i zajednici u kojoj žive i rade.

Pazinska Etno skupina Veja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja koji seže u 2007. godinu, skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. U svojim izvedbama koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru i cajon.

Ova je nagrada dodatni poticaj Etno skupini Veja koja za ovu godinu već ima poprilično ispunjen raspored što koncertima što radom na novim pjesmama. Tako su za lipanj i srpanj dogovoreni koncerti na nekoliko domaćih, a u kolovozu nastup na jednom od većih francuskih festivala, na otoku Tatihou.

2 komentara na “Nagrada Grada Pazina za 2014. godinu u rukama Etno skupine Veja”

  1. Mare napisao:

    ponos Pazina! Bravo dečki!

  2. boris demark napisao:

    Štovani štioci, nabavite svoj primjerak “Doline mlinova” i na taj način pomognite rad Veje na novom albumu. Fanovac koji nije “zdilao” bar 5-6 albuma nije fanovac.

    Fanovac

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.