Najave hladnijeg i promjenjivog ljeta nisu utemeljene, uskoro stižu prve vrućine

vremenska_prognoza.jpgNakon proljetnog svibnja koji je za Istru završio kao temperaturno i oborinski uglavnom prosječan mjesec, jučer smo sa prvim danom lipnja ušli u klimatološko ljeto. Temperaturnih ekstrema u svibnju nije bilo, tako da smo konačno nakon gotovo godinu dana mogli uživati u jednom temperaturno “normalnom” mjesecu.

Zbog toga što preuranjeno ljeto ove godine nije nastupilo, neki mediji jučer su krenuli sa najavama promjenjivog i hladnijeg ljeta. Naravno da takve najave nemaju smisla te da su neutemeljene, isto kao što se predviđanja službenih meteorologa temeljena na sezonskim prognozama moraju uzeti sa rezervom, ili bolje reći kao razonodu.

Prema trenutnim prognostičkim modelima pravo vruće ljeto stiže i to posve u skladu sa datumom. Temperature zraka već krajem tjedna postupno će se popeti iznad prosječnih vrijednosti za doba godine, tako da ćemo na našem području uskoro mjeriti prve ovogodišnje 30-ke. Još idućih nekoliko dana valja očekivati pokoji lokalni grmljavinski pljusak, ali pljuskovi će svakim danom biti sve rjeđi te će biti rezervirani uglavnom za Ćićariju, Učku i zaleđe Rijeke.

Početkom idućeg tjedna izgledno je daljnje zatopljenje uz većinom sunčano vrijeme. Sa temperaturama zraka svakako će rasti i temperatura mora.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.