Najavljen novi ciklus projekta Pazi(n) Proračun! – građani direktno odlučuju o pola milijuna kuna

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić danas je na konferenciji za medije održanoj u Gradu Pazinu najavio novi, treći ciklus projekta „Pazi(n) proračun!“. Riječ je o projektu koji je prvi puta proveden 2014. godine, a kojemu je cilj uključivanje građana u proces donošenja proračuna za 2017. godinu.

Gradonačelnik je pozvao sve građane i građanke Grada Pazina da do 1. kolovoza 2016. godine osobno, e-mailom ili poštom dostave Gradu Pazinu prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti na području njihovog Mjesnog odbora.
Osim putem medija i društvenih mreža građani će o mogućnosti dostave prijedloga biti obaviješteni i putem informativnih letaka koje će Grad Pazin uputiti na adrese svojih obveznika.

Nakon isteka roka za dostavu prijedloga, pri čemu svaki građanin ima pravo uputiti neograničeni broj prijedloga, gradske će službe analizirati svaki pristigli prijedlog (mogućnost provedbe, potrebna financijska sredstva i sl.). Gradonačelnik Grada Pazina i gradski službenici predstavit će analizu pristiglih prijedloga građanima na javnim raspravama koje će se održavati u tijekom rujna u svim mjesnim odborima iz kojih su pristigli prijedlozi. Nakon prezentacije i argumentacije prisutni građani glasovanjem će odlučiti koji će od prijedloga biti uvršten u Proračun i realiziran u 2017. godini.

Protekle dvije godine od kada Grad Pazin provodi ovaj projekt uključivanja građana u donošenje proračuna mjesnim odborima je na raspolaganju bilo ukupno 300.000,00 kuna.

Na zamolbu građana te radi poboljšanja uspješnosti projekta i poticanja motivacije građana na sudjelovanje ove je godine Grad Pazin odlučio povisiti iznos. Građani će tako na javnim raspravama koje će uslijediti direktno odlučivati o načinu utroška 500.000,00 kuna.

Novitet koji Grad Pazin uključuje u ovaj projekt je predstavljanje četiri značajnija investicijska projekta: izgradnja doma za starije i nemoćne, autobusnog kolodvora, dogradnja Osnovne škole i Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice. Nakon predstavljanja ovih projekata građani će moći glasati za onaj koji smatraju prioritetom. Cilj Grada Pazina je osim predstavljanja projekata dobiti rang listu prioriteta prema mišljenjima građana.

Kako se uključiti?

1) Preuzmite obrazac „Prijedlog male komunalne akcije“ sa web stranice www.proracun.pazin.hr ili u gradskoj upravi Grada Pazina;
2) Ispunite obrazac i dostavite ga u razdoblju do 1. kolovoza 2016. godine:
e-mailom na: [email protected]; poštom ili osobno na: Grad Pazin, Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10, 52000 Pazin, s naznakom „Pazi(n) proračun“.

Što je mala komunalna akcija?
Gradnja, uređivanje i održavanje manjih objekata kojima se poboljšava komunalni standard na području mjesnog odbora, a koji nisu obuhvaćeni drugim programom, npr. manji dijelovi mjesne mreže za priključke; zelene površine; parkovi i dječja igrališta; putovi; sporedne ceste i nogostupi; kulturni, sportski i drugi javni objekti i sl.

Ilustracije radi, u prošlom su ciklusu Projekta građani su glasanjem na javim tribinama izabrali male komunalne akcije pojedinačne vrijednosti od 2.500 do 25.000 kuna. Na svakoj su tribini u svakom mjesnom odboru izabrane jedna do tri male komunalne akcije, ovisno o njihovoj vrijednosti. Među realiziranim akcijama su se tako našle aktivnosti uređenja i opremanja dječjih parkova, javnih površina i sportskih terena, postavljanje jednog do dva rasvjetna tijela na javnim površinama, postavljanje novih autobusnih čekaonica, obilježavanje kritičnih pješačkih prijelaza i slično.

Pazi(n) Proračun! je projekt od kojeg višestruke koristi ostvaruju i Grad Pazin i građani Grada Pazina između ostaloga i zbog toga što pridonosi unapređenju međusobnih odnosa. Građani se informiraju i uključuju u donošenje odluka o raspodjeli ograničenih sredstava te im se na ovaj način daje prilika da odrede prioritete ulaganja u svom Mjesnom odboru.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.