Najavljen novi ciklus projekta Pazi(n) Proračun! – građani direktno odlučuju o prijedlogu raspodjele više od pola milijuna kuna

Marina Tomišić, Viša stručna suradnica za proračun i Nikolina Pamić, Viša stručna suradnica za prostorno planiranje danas su na konferenciji za medije održanoj u Gradu Pazinu najavile novi, četvrti po redu ciklus projekta „Pazi(n) proračun!“. Ovim projektom Grad Pazin nastoji potaknuti građane da se aktivnije uključe u proces donošenja gradskog proračuna za 2018. godinu, kako bi se ograničena proračunska sredstva što pravednije raspodjelila, u skladu s potrebama građana.

Svi građani i građanke grada Pazina su pozvani da do 1. kolovoza 2017. godine osobno, e-mailom ili poštom dostave Gradu Pazinu prijedloge malih komunalnih akcija za koje smatraju da ih je potrebno provesti na području njihovog Mjesnog odbora u 2018. godini.

Osim putem medija građani će o mogućnosti dostave prijedloga biti obaviješteni i putem informativnih letaka koje će Grad Pazin uputiti na adrese svojih obveznika.

Nakon isteka roka za dostavu prijedloga, pri čemu svaki građanin ima pravo uputiti neograničeni broj prijedloga, gradske će službe analizirati svaki pristigli prijedlog (mogućnost provedbe, potrebna financijska sredstva i sl.). Gradski službenici predstavit će analizu pristiglih prijedloga građanima na javnim raspravama koje će se održavati od sredine rujna do sredine listopada u svim mjesnim odborima iz kojih su pristigli prijedlozi. Nakon prezentacije i argumentacije prisutni građani glasovanjem će odlučiti koje će komunalne akcije biti uvrštene u prijedlog Proračuna za 2018. godinu.

Građani će tako na javnim raspravama direktno glasovati o načinu utroška ukupno 605.000,00 kuna, od čega je za najveći mjesni odbor Pazin predviđeno i najviše sredstava – ukupno 180.000,00  kn. Radi što ravnomjernije distribucije navedenog iznosa,  u ovom mjesnom odboru održat će se četiri javne rasprave za područje Dršćevke, Buraja, Dubravice i Centra.

 

Kako se uključiti?

  • Preuzmite obrazac „Prijedlog male komunalne akcije“ sa web stranice proracun.pazin.hr ili u gradskoj upravi Grada Pazina;
  • Ispunite obrazac i dostavite ga do 1. kolovoza 2017. godine:

e-mailom na: [email protected]; poštom ili osobno na: Grad Pazin, Družbe Sv. Ćirila i Metoda 10, 52000 Pazin, s naznakom „Pazi(n) proračun“.

 

Što je mala komunalna akcija?

Gradnja, uređivanje i održavanje manjih objekata kojima se poboljšava komunalni standard na području mjesnog odbora, a koji nisu obuhvaćeni drugim programom, npr. manji dijelovi mjesne mreže za priključke; zelene površine; parkovi i dječja igrališta; putovi; sporedne ceste i nogostupi; kulturni, sportski i drugi javni objekti i sl.

Ilustracije radi, u prošlom su ciklusu Projekta građani glasanjem na javim raspravama izabrali male komunalne akcije pojedinačne vrijednosti do 30.000 kuna. Na svakoj su raspravi u svakom mjesnom odboru izabrane jedna do pet malih komunalnih akcija, ovisno o njihovoj vrijednosti. Među realiziranim akcijama su se tako našle aktivnosti uređenja i opremanja dječjih parkova, javnih površina i sportskih terena,  postavljanje jednog do dva rasvjetna tijela na javnim površinama, postavljanje novih autobusnih čekaonica, obilježavanje kritičnih pješačkih prijelaza i slično.

Pazi(n) Proračun! je projekt od kojeg višestruke koristi ostvaruju Grad Pazin i građani grada Pazina između ostaloga i zbog toga što pridonosi unapređenju međusobnih odnosa. Građani se informiraju i uključuju u donošenje odluka o raspodjeli ograničenih sredstava te im se na ovaj način daje prilika da odrede prioritete ulaganja u svom Mjesnom odboru.

Projekt je prepoznat i na međunarodnoj razini, a nedavno je u sklopu javnog poziva kroz program teritorijalne suradnje URBACT za provedbu dobre prakse, Grad Pazin nagrađen priznanjem Good Practice Label u konkurenciji od 270 prijava iz 219 europskih gradova, što će zasigurno pridonijeti još većoj vidljivosti projekta i prepoznatljivosti grada Pazina na međunarodnoj razini. Centralni događaj održat će se na konferenciji u Tallinnu (Estonija) u razdoblju 3.-5. listopada 2017. g. kada će projekt biti predstavljen drugim europskim gradovima, a Gradu Pazinu će biti službeno dodijeljeno priznanje za provedbu dobre prakse.

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranicama www.pazin.hr i www.proracun.pazin.hr.

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.