Najavljeni „16. Dani Julesa Vernea“ u Pazinu

2Povodom održavanja manifestacije „16. Dani Julesa Vernea“ u Pazinu od 25. do 29. lipnja 2013. godine, predstavnici organizatora su najavili bogat program na konferenciji u pazinskom Kaštelu.

Medijima su se obratili: savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić, Radenko Sloković, direktor Turističke zajednice središnje Istre, Paola Jurman iz Društva naša djeca grada Pazina i Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin.

Ove godine manifestacija je posebno posvećena djeci i mladima organizacijom brojnih sadržaja kao što su dječje interaktivne predstave, radionice za djecu uz animatore, pričaonice, stare i nove igre i druga najrazličitija neobična putovanja. Važno je napomenuti da su gotovo svi sadržaji besplatni, a oni koji se naplaćuju ovih dana nude promotivne cijene.

Dane Julesa Vernea u Pazinu odlikuje snažna interakcija sa posjetiteljima, osobito sa djecom i mladima. Cilj svih neobičnih putovanja je da posjetitelji dobiju priliku biti aktivni sudionici, a ne samo promatrači. U tu svrhu ove godine predstavlja se i novitet pod nazivom „Dnevnik neobičnih putovanja“. Svi posjetitelji će na mjestu pojedinog događanja, počevši od 25. lipnja, ili na Info punktu 29. lipnja, moći dobiti svoj vlastiti Dnevnik u kojem će se nalaziti popis svih programa/ Neobičnih putovanja koje manifestacija nudi. Na kraju svakog programa u kojem sudjeluje posjetitelj, može zatražiti naljepnicu koju će zalijepiti u svoj „Dnevnik neobičnih putovanja“. Svi koji sakupe minimalno 4 naljepnice mogu sudjelovati u nagradnoj igri čije će izvlačenje biti u subotu 29.6. u 20.30 sati na glavnoj pozornici.

Ovogodišnje Dane Julesa Vernea „otvaramo“ 25. lipnja neobičnim putovanjem „Avanturistički pohod stazom Mathiasa Sandorfa“ koji je osobito interesantan mladima, obiteljima i turistima.

U srijedu 26. lipnja u Pazinu gostuje atraktivna predstava za djecu „Tko je to izumio“ Teatra Tirena iz Zagreba, a tom ćemo prilikom otvoriti i izložbu dječjih radova „Neobično vozilo“ pristiglih na natječaj koji je provelo Društvo Naša djeca. U četvrtak 27. lipnja održat će se književna večer „Zov dalekih obala“ na kojoj gostuje putopisac i avanturist Nenad Vlahović koji je svijet oplovio brodićem izrađenim vlastitim rukama. U petak se zainteresirani mogu prijaviti na malo edukativno pješačenje pod vodstvom poznatog Istarskog travara Franka Zgrablića i sastaviti vlastiti Pazinski herbarij.

Na glavnoj manifestaciji u subotu 29.6. u 18.00 sati uključujemo „Jules Verne Vremeplov“ u kojemu sudjeluje 100-tinjak sudionika kostimiranih u odjeću kasnog 19. stoljeća kako bi sve kulturno-povijesne događaje vezane za Julesa Vernea i Pazin u doba Austro-Ugarske vizualno približili posjetiteljima. Na taj se dan stari dio grada zatvara za promet a za posjetitelje se u večernjim satima organizira kostimirana inscenacija ulomaka iz knjige: sprovođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa u vrijeme dok dame, gospoda, kicoši i pučani uz ponudu zanimljivih izložbeno/prodajnih štandova stvaraju ukupnu atmosferu Pazina iz Austro-ugarskog doba 1867.godine.

Čitav dan se nudit će se brojni avanturistički sadržaji u koje se posjetitelji mogu uključiti kako ne bi bili tek pasivni promatrači što manifestaciji daje posebnu draž. Posjetitelji svih dobi mogu se uključiti u avanturističku utrku „Put oko Pazina u 80 minuta“ kojom otvaramo subotnju manifestaciju a koja je osim po svojoj atraktivnosti disciplina i staze zanimljiva i po tome što se utrkuju parovi a prilagođena je i za djecu i za odrasle. Naravno tu su i Zip-line, zatim posebno vođeni posjeti Pazinskoj jami i pokoje iznenađenje.

Ulicama staroga grada odvijat će se igre za djecu i mlade poput igre bez granica „Jules Verne ne jadi se“ koja je također prilagođena i djeci i odraslima pa tako u njoj mogu sudjelovati i obitelji, zatim Utrka puževa osobito zanimljiva za malene od 5 do 10 godina i već tradicionalan Lov na skriveno blago koje je ove godine prilagođeno djeci od 10 do 15 godina. Uz to, posjetitelji će se moći uključiti i isprobati i neke stare, gotovo zaboravljene igre.

Na različitim lokacijama moći će se pogledati i male kazališne predstave za djecu i odrasle. Koja je to bajka iz koje su izašli likovi i pojavili se u Pazinu? Koga su posjetili i što su mu ispričali? Ovo su pitanja na koja će odgovor dati Bajkomanija na prilazu Kaštelu ali i Inspirt Junior u bivšem restoranu Pazinskog kaštela, i već spomenuta inscenacije Mathiasa Sandorfa koja započinje započinje sprovođenjem Mathiasa ulicama staroga grada a završava njegovim bijegom iz Kaštela.

Interaktivni i kreativni sadržaji za djecu održavat će se čitavo poslijepodne, od 18.00 pa sve do 21.00 sat u Dječjem kutku kapetana Nema. U hladovini parka djeca će pod vodstvom animatora izrađivati kostime, lutke i lopte, sudjelovati u pričaoni gdje će se slušati ali i pisati priče.
Na glavnoj pozornici odvijat će se glazbeni program – u popodnevnim satima posjetitelje će zabavljati etno grupa Veja dok će nakon 22.00 sata pozornicu preuzeti grupa Midnight rain. Uz ovaj glazbeni program manifestaciji se priključuju i lokalni ugostitelji sa posebnom ponudom jela i pića uz jedinstvenu atmosferu, uz pokoje glazbeno iznenađenje.

Sve informacije, program i posebnu ponudu možete pronaći na julesvernedays.com. Specijalni izleti i programi koji se održavaju tijekom tjedna od 25.-29. lipnja mogu se dobiti po prigodno sniženim cijenama.

O počecima manifestacije: Prije petnaestak godina otkrivena je značajna veza između Grada Pazina i slavnog francuskog pisca Julesa Vernea. Naime, ovaj poznati francuski pisac radnju jednog od svojih romana (Mathias Sandorf, 1885.god.) smjestio je u Pazin (inspiriran putopisima Charlesa Yiartea a potom i svojim dopisivanjem sa tadašnjim pazinskim gradonačelnikom), točnije vezao je radnju uz Pazinski kaštel (građevinu iz 10.stoljeća) koji je sagrađen na obroncima Pazinske jame (prirodni fenomen – zaštićeni krajolik) uz koje su ispričane i brojne legende.

U radnji romana glavni lik Mathias Sandorf zatočen je u pazinskom Kaštelu iz kojega bježi spuštajući se niz zidine u pazinsku jamu, te putem podzemnih jezera izlazi u Limu gdje nalazi put prema slobodi. Na ovaj su način na jednom mjestu usko povezani povijest, kulturna baština, prirodne ljepote, moderna istraživanja, ekologija, književnost i mitologija.

Dani Julesa Vernea traju čitav tjedan, a uključuju brojna kulturna i turistička događanja, sa glavnom manifestacijom koja se održava zadnju subotu u lipnju.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.