Najkraći put do zdravlja – voda za detoksikaciju organizma

vodaVoda je od velike je važnosti za zdravlje organizma budući da čak 60 posto našeg organizma čine tekućine. Ona u organizmu ima ulogu otapala u kojem se nalaze razna stanična tijela, nutrijenti, elektroliti, a bitna je za tonus mišića, održavanje tlaka, procese eliminacije i detoksikacije, regulacija topline, a služi i kao oblog koji amortizira udarce. U odnosu na hranu, bez vode možemo kraće i esencijalan je nutrijent za naš organizam.

Sve se veći naglasak stavlja na pijenje vode u jutarnjim satima. Jutro i prijepodne su vrijeme kada se u organizmu intenzivnije vrše procesi detoksikacije ili izbacivanje viškova i otrovnih tvari iz organizma nakon obnove koja se intenzivnije vršila noću.

Takav proces detoksikacije možemo poduprijeti konzumacijom dovoljne količine tekućine, odnosno vode. U ovom slučaju od tekućina mogu se koristiti razni biljni infuzi (svi čajevi osim infuza biljke čajevac), svježe pripremljeni sokovi od voća i povrća, povrtne juhe i juhe od žitarica te obična voda.

Voda, kao najbolje otapalo u prirodi, otopit će polarne komponente koje organizam treba eliminirati. Proces eliminacije u organizmu odvija se na način da organizam putem niza metaboličkih procesa (biotransformacija) nastoji razne komponente i viškove koje treba izlučiti prevesti u stanje toplivo u vodi, odnosno u polarne oblike.

U vodi su otopljeni razni minerali, zbog čega upravo izvorska voda ima najveću vrijednost u prehrambene svrhe. Primjerice, ako jedemo snijeg ili pijemo destiliranu vodu, upravo zbog pomanjkanja minerala žeđ nikada ne možemo utažiti i događaju se upravo suprotni procesi gdje se iz stanica izvlači voda kako bi se zadovoljila zakonitost ravnoteže osmotskih tlakova u i izvan stanice.

Čak i sama probava ne može se odvijati bez vode. U tzv. probavnim sokovima nalaze se enzimi koji razgrađuju unesenu hranu. Uz malo pažnje mogli smo iskusiti kako jedući suhu hranu ili npr. pizzu imamo povećanu potrebu za unosom tekućine, dok ako jedemo kuhanu hranu, žitarice, povrće i juhe, naš organizam ne zahtijeva toliku dodatnu hidrataciju.

Pravilna hidratacija organizma, odnosno pijenje oko šest do osam čaša vode dnevno, može prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti.
Zanimljivo je izdvojiti neke tegobe s kojima se dosta ljudi i svakodnevno susreće, a u većini slučajeva već samo dovoljna konzumacija vode/tekućine može riješiti problem:

– dnevne glavobolje,
– nizak tlak,
– nepravilna peristaltika crijeva,
– loša koncentracija,

Spriječite dehidraciju

Dnevne dehidracije sve su uobičajena pojava u modernom društvu. Zatvoreni, klimatizirani prostori za posljedicu imaju gubitak tjelesne vlage putem kože koja daje veliku površinu za isparavanje. Ipak, kako svijest o zdravlju raste, tako se sve više u zatvorene radne prostore uvode priručni automati s vodom. Nama ostaje još jedino da se prisjetimo i da iskoristimo tu blagodat te odmah u jutro započnemo s ritualom pijenja vode. Na taj način smanjuje se i pad koncentracije i osjećaj pospanosti prilikom intenzivnih mentalnih napora.

Obično dehidraciju vežemo uz ljetne dane, ali dobro je imati na umu da upravo centralna grijanja, zatvoreni klimatizirani prostori posebno tijekom zime igraju važnu ulogu u dodatnoj dehidraciji organizma.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.