Najsiromašnije su općine u unutrašnjosti Poluotoka

2Najsiromašnije općine u Istri i prema novom indeksu razvijenosti za razdoblje od 2010. do 2012. godine dolaze iz područja unutrašnje Istre. Na samom je začelju Općina Cerovlje, čiji indeks razvijenosti iznosi 86,57 posto od državnog prosjeka.

U toj općini na istočnoj Pazinštini najgore stoje po pitanju prosječnog izvornog prihoda po glavi stanovnika, koji iznosi tek 1.227 kuna, odnosno 36.6 posto (!) od nacionalnog prosjeka, što znači da općinski proračun izrazito ovisi o vanjskim dotacijama.

Prosječni dohodak po glavi stanovnika je na razini 77,7 posto od državnog prosjeka, udio obrazovanog stanovništva iznosi 82,5 posto, a kretanje stanovništva u desetogodišnjem periodu 88,2 posto od državnog prosjeka.

Na neželjenom se drugom mjestu s indeksom 88,42 posto našla “općina tartufa” Motovun s visokih 11 posto registriranih nezaposlenih, međutim, kod njih je najlošija stavka prosječni dohodak per capita (64,9 posto prosjeka).

Slijedi susjedna Karojba s indeksom razvijenosti koja iznosi 89,16 posto, a najslabije im stoji kategorija prosječni izvorni prihod per capita koji iznosi, slično kao kod Cerovlja, mršavih 35,6 posto. Središnjoj se Istri pridružuje sjevernoistarski Oprtalj s indeksom 92,84 posto. Indeks 94,16 posto nosi Gračišće.

U skupinu ispodprosječnih istarskih općina u odnosu na državni prosjek spadaju još Lanišće (indeks 96,47), Grožnjan (indeks 96,53), koji ima niski prosječno dohodak po glavi, ali i nedovoljno obrazovano stanovništvo, te Tinjan (indeks 99,22) i Vižinada (99,41) s niskim izvornim prihodom po glavi stanovnika.

glasistre.hr

2 komentara na “Najsiromašnije su općine u unutrašnjosti Poluotoka”

  1. Galjardo napisao:

    Ovo je već drugi članak na tu temu. Ima li gdje link na potpune rezultate indeksa razvijenosti da vidimo kako stoji naš glavni grad (slava Njemu)?

  2. bzzz napisao:

    Pazin je na 109 posto od državnog prosjeka. Od gradova u Istri jedino Buje je huje. :-)
    http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=405

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.