Najudobnije cokule su od oraha

cokule.jpgKada, kako i od čega su se izradivale cokule te tko ih je sve nosio moglo se saznati na jučerašnjoj prvoj edukativnoj radionici “Hod u drvu” u Etnografskom muzeju Istre. Prvi polaznici bili su znatiželjni učenici 3b razreda pazinske osnovne škole kojima je voditeljica radionice Mirjana Margetić predstavila ovu drevnu obuću koja se stoljećima upotrebljavala u cijeloj Istri usporedivši ih s danas popularnim kroksicama.

Cokule, cokuli, copuli, drivenjaki i cokoli najduže su se zadržali na području Labinštine i Žminjštine (selo Laginji), a često su se upotrebljavali kao radna obuća – za poljodjelske radove nakon iša, za poslove u štali, za tiještenje maslina… Najudobnije su bile one izradene od oraha, za djecu su se radile one od klena, a za domaćice i starce lagane cokule od vrbe, saznali smo a radionici. Za duži je put ipak bilo najbolje obuti brezine cokule, jer su bile najdugotrajnije. Prilikom odlaska u grad ili crkvu nosile bi se cokule ukrašene umjetničkim rezbarijama

Polaznicima edukacijske radionice koja se održava u povodu Medunarodnog dana muzeja prikazan je EMI-jev kratki dokumentarni film o izradivaču drvene obuće Tonetu Božiću, a zatim su e i sami okušali u toj vještini, medutim, ovoga je puta drvo kao sirovina bila zamijenjena glinamolom kojeg su kasnije učenici oslikavali prema svojim željama. Za kraj oni koji su to poželjeli mogli u se okušati u hodanju u drvenim cokulama.

Radionice su otvorenog tipa, a ponovo će se održati sljedećeg utorka te 3. i 10. svibnja. Edukativna radionica “Hod u drvu” dio je šire manifestacije Dodir koju tradicionalno organizira Sekcija za uzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva koja se održava u pedesetak hrvatskih muzeja i galerija.

Glas Istre, 13.4.2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.