Najuspješniji CQWW SSB u posljednjih 10 godina

Zadnjeg vikenda listopad održano je CQWW SSB natjecanje – najveće svjetsko radioamatersko natjecanje koje godišnje na radiovalovima okuplja i do 35.000 radioamatera sa svih kontinenata. U 48 sati aktivnosti cilj je ostvariti čim više radioveza – a ove godine s jedne od najboljih natjecateljskih lokacija – Tićan – 9A1P – članovi Radiokluba “Poreč” i “Pazin” ostvarili su preko 7,200 radioveza.

Uz mnoštvo top 5 rezultata najboljih europskih ekipa u najzahtjevnijoj kategoriji Više operatora, jedan odašiljač (Multi-Single) konačno je prema prijavljenim rezultatima došlo vrijeme i za najviše postolje. Iako je postignut ovogodišnji rezultat daleko od najboljeg rezultata s Tićana u ovom natjecanju (15 milijuna bodova iz 2013. godine), ove je godine to zahvaljujući utjecaju sunčeve aktivnosti na raspostiranje valova bilo dovoljno za čak 10% bolji rezultat u odnosu na drugoplasiranu ekipu iz Slovačke i trećeplasiranu ekipu iz Španjolske.

Iako su vremenski uvjeti bili odlični, sunce je ove godine pokazalo svoju drugu olujnu snagu, izbacivši velike količine solarne energije (oluje) nepovoljne za održavanje veza na nižim frekvencijama. Bilo je to pravo olujno nevrijeme na radiovalovima kakvo se ne pamti već neko vrijeme. Ipak, lokacija, oprema i operatori su u takvim uvjetima odradili vrhunski posao i došli do pobjede koju su čekali cijelo desetljeće.

Uz radioamatere iz Pazina – Marko Pernić (9A8MM), Patrik Hrvatin (9A5CW) i Hrvoje Horvat (9A6XX), u ekipi su bili prisutni i daruvarski radioamateri – Vedran Čarapović (9A7DX) i Zvonko Karnik (9A3LG).

rkp.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.