Najviša inflacija u zadnjih šest godina

InflacijaNajnoviji statistički podaci potvrđuju iznesene procjene guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da će godišnja inflacija u listopadu premašiti 4 posto.

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu su u odnosu na rujan u prosjeku porasle za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na listopad prošle godine, porasle za 4,3 posto.

Stopa inflacije od 4,3 posto na godišnjoj razini najveća je stopa u proteklih nešto više od šest godina, odnosno od sredine 2001. godine kada je godišnja stopa u svibnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine iznosila 5,5 posto, a u lipnju 2001., kao i u ovogodišnjem listopadu, 4,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Stopa inflacije u godišnjem prosjeku, u razdoblju od rujna prošle do listopada ove godine u odnosu na isto razdoblje 2005-2006., iznosi 2,4 posto.

Objavljeni statistički podaci potvrđuju iznesene procjene guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da će godišnja inflacija u listopadu premašiti 4 posto.

Rohatinski je također procijenio da bi godišnja stopa inflacije u prosincu mogla iznositi oko 5 posto, što bi se odrazilo i na prosječnu godišnju stopu inflacije u 2007. koja bi mogla iznositi 2,8 posto, dok bi se u 2008. mogla popeti na 4,7 posto, što bi bila najviša stopa inflacije od 2000. godine.

Na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, na rast inflacije utjecao je visok porast, za 7,7 posto, cijena prehrane i bezalkoholnih pića koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju i najveći udio, više od 30 posto.

Pritom su cijene prehrane porasle za 8,1 posto, pri čemu se najveći rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena povrća koje su u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine više za 29,8 posto. Visok rast u okviru prehrane bilježe i cijene voća, te ulja i masti, za 16,8 posto, dok su cijena kruha i žitarica više za 8,3 posto, a mlijeka, sira i jaja za 5,1 posto.

Cijene bezalkoholnih pića u listopadu ove više su za 3,5 posto u odnosu na listopad prošle godine.

Na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine, cijene odjeće i obuće više su za 4,6 posto, alkoholnih pića i duhana 3,9 posto, a ostalih dobara i usluga za 3,8 posto.

Cijene pak prometa na godišnjoj su razini porasle za 3 posto na što je najviše utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila od 6,8 posto.

Statistika u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi rast cijena rekreacije i kulture, kao i pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje za 2,3 posto, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, ugostiteljskih usluga za 2,1 posto, te zdravstva za 1,3 posto.

Pad cijena pak bilježi se kod komunikacija koje su u listopadu ove godine za 0,2 posto niže nego li u prošlogodišnjem listopadu.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, na mjesečnoj razini, u listopadu u odnosu na rujan, najviše su porasle cijene odjeće i obuće, za 3,8 posto, zbog porasta cijena za sezonu jesen, zima, potom cijene ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga (za 0,4 posto), dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle za 0,3 posto.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2019.