Nakon ekstremih kiša za 10-ak dana prijete nam jači mrazevi?

Nakon ekstremno kišnog razdoblja koje traje još od počeka veljače, najnoviji prognostički modeli za 10-ak dana predviđaju mogućnost promjene sinoptičke situacije uz dolazak hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Usprkos tome što prave zime nismo imali cijelu veljaču, još uvijek smo u prvom dijelu ožujka koji je u narodu poznat i kao “luđak”. Također, poznate su i tri marčane bure koje znaju iznenaditi svojom snagom i naglim zahlađenjem uz dolazak snijega u niže područje. Primjerice, prvi i jedini snijeg ekstremno tople zime 2007./2008. u središnjoj Istri pao je tek 25.03.

Prema dijelu prognostičkih modela sinoptička situacija krajem idućeg tjedna mogla bi se polako početi mijenjati. Naime, iznad Velike Britanije i Atlantika moguć je razvoj prostrane anticiklone koja bi omogućila prodor hladnog zraka direktno iz Rusije.

U takvoj situaciji temperature zraka osjetno bi se snizile, a jači jutarnji mrazevi postali bi svakodnevnica u unutrašnjosti, ali i ponegdje uz obalu. Iako je za detalje zaista prerano, upravo zbog toga što bi jača zahlađenja imala vrlo negativne posljedice na poljoprivredu, idućih dana intenzivno ćemo nastaviti pratiti razvoj događaja na modelima.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.