Nakon fronte slijedi brzi povratak vrućeg ljeta!

Izraženija hladna fronta u noći i rano ujutro premjestila se preko našeg područja donoseći lokalno obilniju kišu i dugo očekivano osvježenje.

Najobilnija kiša pritom je pala na Pazinštini gdje su naše meteorološke postaje izmjerile između 24 mm u Starom Pazinu i 31 mm u Ivolima. Prema zapadu kiše je bilo značajno manje, tako je na Tinjanštini zabilježeno od 9 do 11 mm, a tek je u Bonacima kraj Baderne izmjereno značajnijih 15 mm.

Duž cijele zapadne obale poluotoka značajnija kiša je izostala. Primjerice u Rovinju je zabilježen samo 1 mm, a što se tiče juga Istre ističe se tek Rt Kamenjak s 16 mm. Ni na istoku Istre nisu zabilježene značanije količine, no lokalno je bilo obilnijih pljuskova čemu svjedoči i podatak da je u Brseču palo 37 mm.

Najviše kiše na Kvarneru palo je na Krku, od 17 mm na zapadu otoka do čak 39 mm u Baški. Na području grada Rijeke palo je od 13 do 20 mm.

Prema informacijama s kojima raspolažemo tuča na svu sreću nije zabilježena, iako je bilo jačih sustava koji su mogli donijeti ovu neželjenu meteorološku pojavu.

Sutra bura, zatim povratak vrlo toplog vremena

S odmicanjem ciklonalnog centra prema jugu sutra slijedi jačanja bure na cijelom području. Bura će na poznatim lokalitetima biti jaka, a podno Velebita prolazno može imati čak i olujne udare. Bura donosi nešto svježiji zrak, no temperature zraka jedva da će se nakratko sniziti ispod prosječnih za doba godine.

Sa slabljenjem bure u nastavku tjedna slijedi postupno zatopljenje uz obilje sunčanog vremena. Maksimalne dnevne temperature zraka tako će se ponovno penjati do 30°C, ali će noći sukladno datumu biti nešto ugodnije u odnosu na period iza nas.

Dugoročno gledajući na vidiku i dalje nema jakih pogoršanja vremena koje bi donijele Genovske ciklone i višednevnu kišu, što vjerujemo da odgovara i poljoprivrednicima i turističkim djelatnicima.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.