Iznadprosječni siječanj, slična veljača

Nakon siječnja i prva dekada veljače bit će toplija od prosjeka

Nakon iznadprosječno toplog siječnja i u veljaču smo ušli s toplim vremenom. Prema podacima DHMZ-a, pozitivno temperaturno odstupanje u siječnju kretalo se između 1,3°C u Pazinu i 1,7°C u Rijeci. Samo zahvaljujući vrlo izraženom prodoru hladnog zraka sredinom mjeseca ovo odstupanje nije još i izraženije. No ipak treba reći da je, iako je u unutrašnjosti Istre bilo nešto snijega, odstupanje u lanjskom siječnju bilo čak i izraženije. U Poreču je zabilježeno pozitivno odstupanje od čak 2,3°C!

Sa sličnim trendom ušli smo i u veljaču. Prosječna dnevna temperatura zraka tokom prva 3 dana u mjesecu u unutrašnjosti Istre zadržavala se iznad 9°C, a uz obalu je bilo još i toplije. Primjerice, u Poreču je 3.02. prosječna dnevna temperatura iznosila 10,3°C, što je vrijednost primjerenija drugoj polovici ožujka.

Na vrhu Učke je također bilo toplo, a kao zanimljivost možemo spomenuti da je prosječna vrijednost temperature tokom prva tri dana bila primjerena onoj koju valja očekivati u središnjoj Istri. Prosječna dnevna vrijednost tek je 04.02. pala ispod 0°C, no već je u nedjelju vrijednost ponovno porasla iznad točke ledišta.

istramet.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.