Nakon terana Slovenci se okomili i na istarski pršut!

prsut_tinjan_2012Nevjerojatno, ali istinito: istarski pršut mogao bi doživjeti sudbinu istarskog terana i njegova bi prodaja pod tim nazivom lako mogla biti zabranjena u zemljama Europske unije! Slovenija je, naime, krajem listopada 2013. godine Europskoj komisiji poslala prigovor na hrvatski zahtjev za registraciju istarskog pršuta, a Komisija, u skladu s europskim zakonodavstvom, sada mora ocijeniti valjanost slovenskog prigovora.

Ukoliko ocijeni da je valjan, Europska će komisija o tome obavijestiti hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, koje je podnijelo zahtjev za zaštitu, te pozvati ministarstva obiju država da pošalju svoja očitovanja, za što imaju rok od tri mjeseca. Ako, pak, Komisija ocijeni da slovenski prigovor nije valjan, njegov sadržaj postaje bespredmetan.

Otkrio nam je to Luka Kočevar, šef glasnogovorničke službe slovenskog ministarstva poljoprivrede, na naš upit je li Slovenija podnijela ikakav prigovor i kakav je njegov sadržaj. Izričito smo ga tražili i kopiju teksta slovenskog prigovora na zaštitu istarskog pršuta, no nju nam nije dostavio. O sadržaju prigovora, odnosno o razlozima zbog kojih bi se Slovenci protivili europskoj zaštiti istarskog pršuta, dakle, još se uvijek ništa ne može saznati iz Ljubljane, ali ni iz Zagreba, ni iz Bruxellesa. Ako slovenski prigovor bude odbijen, njegov sadržaj možda nikada nećemo ni biti poznat nama u Hrvatskoj, ali će u Zagreb (i brzo nakon toga u Pazin) stići potvrda o europskoj zaštiti istarskog pršuta oznakom izvornosti čime će i ta priča biti dovršena.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.