Napokon istarski pršut od istarske svinje

2Nedavnim sastankom predstavnika županijskog Odjela za poljoprivredu, Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge proizvođača istarskog pršuta, proizvođača kobasica, klaoničara i uzgajivača svinja s područja Istre pokrenuta je dosad najozbiljnija inicijativa s ciljem uspostavljanja ekonomičnog uzgoja svinja u Istri za potrebe proizvodnje istarskog pršuta i drugih autohtonih proizvoda od svinjskog mesa.

Kao prvi ishod tog dogovora istarski će uzgajivači svinja u narednih dvadesetak dana isporučiti istarskim pršutarima četrdeset teških svinja, utovljenih do 200 kilograma. Problem nedostatka svinja uzgojenih u Istri za potrebe pršutarske proizvodnje već se dulje vrijeme ističe kao glavna prepreka za uspjeh proizvodnje i plasmana istarskog pršuta kao autohtonog proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti, pogotovo za povećanje proizvedenih količina.

U zlatno doba istarskog turizma u Istri se, u sušarama kojima su upravljala turistička poduzeća, za potrebe turizma proizvodilo 30.000 komada pršuta godišnje – ali od butova dovezenih iz Slavonije i Vojvodine. Zvuči čudno, ali sasvim je istinito: uspije li ova upravo pokrenuta inicijativa o organiziranom uzgoju svinja za istarske pršute i druge proizvode, bit će to prvi put u istarskoj povijesti da takav sustav uopće postoji, a neposredna proizvodnja svinja u Istri bit će, zaživi li ta inicijativa, veća nego ikada prije.

Više o temi u današnjem Glasu Istre.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.