Narkomanija stagnira, alkoholizam ne

Narkomanija stagnira, alkoholizam neSmrti mladih koje su se posljednjih nekoliko godina zaredale u Pazinu, a koje se vezuju uz predoziranje drogama, što dosad nije bio slučaj u Pazinu, otvorile su pitanje raširenosti ovisnosti o teškim drogama na Pazinštini.

Prvi slučaj smrti ovisnika (o heroinu) u Pazinu zabilježen u travnju 2005., da bi se tragičan događaj ponovio iste godine u rujnu. Idući slučaj dogodio se u rujnu 2007., dok se posljednja smrt koja se povezuje s overdoseom dogodila prije dva tjedna. Riječ je o izgubljenim životima mladića iz Pazina koji su imali 22, 24, 29 i 31 godinu.

– U odnosu na broj ovisnika, puno je to smrtnih slučajeva. U ovom trenutku teško je reći što je tome razlog, kaže predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje zloporabe droga Ante Ivančić. U pulskoj Službi za prevenciju ovisnosti kažu da bi mogući razlog povećane smrtnosti mogla biti velika potrošnja alkohola uz uzimanje heroina.

– Pazin i Pazinština svakako ne spadaju u područje Istre gdje je problem ovisnosti o drogama značajnije prisutan. Mjesta uz more Umag, Poreč, Rovinj, Pula i Labin imaju po nekoliko puta više ovisnika u odnosu na broj stanovnika, nego mjesta u unutrašnjosti, kaže Ivančić.

U Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje u Poreču, kojim ravna Ivančić, dosad se s područja Pazinštine javilo 15 ovisnika o drogama i 22 osobe koje eksperimentiraju s lakšim drogama.

– U Istri u posljednjih pet-šest godina epidemija heroinske ovisnosti stagnira. Broj novih slučajeva godišnje značajno je manji nego krajem 1990-tih i početkom 2000-tih. Prema našim podacima, slično je stanje i u Pazinu i na Pazinštini. U pravilu nam se javljaju stari ovisnici, a mladih je vrlo malo, rekao je Ivančić. Pulska Služba za prevenciju ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo u prošloj je godini zabilježila sedam korisnika s područja Pazina, što je i inače prosječk. Od toga su dvije novoevidentirane osobe.

I u ZZJZ-u kažu da je u proteklih deset godina vidljiv trend opadanja novoevidentiranih (heroinskih) ovisnika, a takav stav potvrđuju i u pazinskom Povjerenstvu za poremećaje ponašanja.

– Naravno, moramo računati i s tamnim brojkama budući da postoje sumnje da se velik dio zloporabe droga odvija u prostorima privatnih kuća, kaže predsjednica spomenutog gradskog povjerenstva i djelatnica Centra za socijalnu skrb, psihologinja Ivanka Jop. No, ona ističe da je kod mladih na Pazinštini trenutno mnogo veći problem alkoholizam.

– U posljednje vrijeme uočavamo izraziti porast konzumacije alkohola i spuštanje dobne granice konzumenata, kaže Jop, koja smatra da bi trebalo oformiti odjel dnevne bolnice za liječenje od alkoholizma.

Što se tiče eventualnog otvaranja centra za ovisnike u Pazinu Ivančić nam je kazao da u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje po dva centra.

– S obzirom na broj ovisnika i sve bolju prometnu povezanost smatram da je to dovoljno, ali ako se u Pazinu jave stručnjaci koji se žele baviti problemom ovisnosti o drogama može se formirati savjetovalište koje s vremenom može preuzimati funkcije centra, kazao je Ivančić.

Svi sugovornici smatraju da su programi primarne prevencije u Istri vrlo kvalitetni, a provode se u svim sredinama. Ivančić smatra da bi se mogla unaprijediti sekundarna prevencija, koja se bavi mladima u povećanom riziku za ulazak u ovisnosti, s poremećajima ponašanja, iz rizičnih obitelji ili djece ovisnika.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.