Naš Potok: Izrađuje se Plan upravljanja Potokom i prijedlog uređenja

logo-potokPrije 15 mjeseci peticijom smo u ime više tisuća građana spriječili štetan projekt Hrvatskih voda, nakon čega je s radom počeo Radni tim za uređenje Pazinčice. Od tada se Radni tim u sastavu predstavnika Grada, TZ Središnje Istre, Nature Histrice, Hrvatskih voda i građanske inicijative “Naš Potok” sastao 10 puta. Jedan od rezultata tih sastanaka je odluka o izradi Plana upravljanja za koji su se osigurala sredstva u proračunu za 2015. godinu.

Veći dio Plana izradit će Natura Histrica, veći doprinos izradi dat će i Turistička zajednica središnje Istre te, u nešto manjem obimu, Grad Pazin i Hrvatske vode, dok će Građanska inicijativa “Naš Potok” u izradi Plana sudjelovati volonterski.
Plan upravljanja po svom sadržaju ne definira što će se negdje napraviti već pod kojim uvjetima se to smije učiniti, a ujedno će se u jednome dokumentu nalaziti opći podaci (kartografski prikaz, vlasništvo, fotografski prikaz, granice parcela i zona), fizički okoliš (geologija, hidrologija, klima, tla…), biotički okoliš (biljne i životinjske zajednice, staništa i ekosustavi, krajobrazi…) te društveno –gospodarske i kulturološke informacije (arheološki i povijesni podaci, povijesno značenje i interesi, sadašnja namjena, obrazovne aktivnosti, rekreacije, turističke aktivnosti itd..).

Oko uređenja pojedinih dijelova Potoka, već nekoliko mjeseci radimo na prijedlogu uređenja kojeg ćemo, nakon dovršetka Plana upravljanja, predstaviti našim sugrađankama i sugrađanima.

Pazinska Jama – godinu dana čekanja

Jedna od aktivnosti Radnog tima koja je detektirana i usvojena još na prvom sastanku 12.2.2014. godine je i čišćenje Pazinske jame. Radni tim za uređenje Pazinčice, u suradnji s Hrvatskim šumama i speleolozima, razmatrao je mogućnost čišćenja Pazinske jame od trupaca koje voda donosi na ulaz u Jamu i u samu Jamu što predstavlja opasnost jer se u Jami nakupljaju i mogu izazvati njezino začepljenje. Prilikom razmatranja te problematike zaključilo se da je prije samog čišćenja navedenih trupaca potrebno izvesti sanitarnu sječu stabala u ponoru, a prvenstveno na parcelama prije mostića „Vršić“ (iza okuke), kako bi se spriječilo daljnje rušenje stabala i nakupljanje trupaca u Jami.
Dakle, na prvom sastanku Radnog tima u veljači 2014. spominje se sanitarna sječa stabala. Na teren se otišlo već 27.3.2014. sa svim akterima (Radni tim, Speleološka društva i Hrvatske šume koje je predstavljao upravitelj istih, Krešimir Jakupak).

No, dopis Hrvatskim šumama, u kojem navodi katastarske čestice u vlasništvu Grada, na kojima je potrebno izvršiti doznaku stabala, procijeniti količinu drvne mase i troškove piljenja i izvlačenja iste, kao i prijedloge o načinima i tehnologiji provođenja radova, Grad šalje tek više od 4 mjeseca kasnije – 6.8.2014.!

Kako sastanka Radnog tima nije bilo već 4 mjeseca, u nekoliko smo se navrata Gradu pismeno obraćali s istim pitanjem – kad će Hrvatske šume odraditi obećano?! Odgovor je bio uvijek isti, oni će izaći na teren kad budu za to imali vremena.
Danas smo, nakon javne najave ove konferencije za medije, dobili dopis od Grada s povratnom informacijom od Hrvatskih šuma. Navodi se kako će doznaka stabala i troškovnik za sječu i izvlačenje biti gotov do 15.04.2015. godine!

Drago nam je da je nakon godinu dana barem poznat rok, ali na žao da je za neke akcije neophodno javno prozivanje.

Uzrok zagađenja Potoka još uvijek nepoznat

Bliži se i sezona kupanja na Potoku, a po pitanju zagađenja još uvijek nema novih informacija. Od prve vijesti o analizi vode i zagađenju prošlo je 9 mjeseci, a poduzete su samo povremene analize vode od kojih su neke potvrdile da zagađenje postoji i dalje. I dalje zahtijevamo testiranje kvalitete vode na više lokacija na Pazinčici te otkrivanje i uklanjanje uzroka zagađenja Potoka.

Poručujemo Gradu Pazinu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama da se trgnu i ispune preuzete obaveze.

“Naš Potok” – dio Civilne platforme Istre

Naša građanska inicijativa prepoznata je od strane organizacija civilnog društva Istre koje su se okupile oko umrežavanja u Civilnu platformu Istre, kojoj smo i mi pristupili, zajedno s Centrom za građanske inicijative – Poreč, Čarobnjakovim šeširom, Gradskom radionicom, Pilulom – platformom za teoriju i praksu društvenih promjena i Zelenom Istrom iz Pule te Labin Art Expressom.

Naša zajednička vizija je: život u županiji i državi u kojoj je vladavina prava po načelima dobrog upravljanja (odgovornost, participacija, predvidivost i transparentnost) uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političara, u kojima postoji osnaženo, aktivno i odgovorno civilno društvo te prevladava participativna politička kultura odgovornih, solidarnih i zainteresiranih građana.
U narednom razdoblju biti će i zanimljivih aktivnosti po tom pitanju.

29 komentara na “Naš Potok: Izrađuje se Plan upravljanja Potokom i prijedlog uređenja”

 1. MRimanic napisao:

  2006. godine prihvaćen je Operativni program Pazinska jama. U njemu je sve ovo i još mnogo toga više, o čemu ovdje piše „Naš Potok“, lijepo i podrobno napisano.
  Dakle:
  1. Rješenje Republičkog zavoda za zaštitu prirode br 84/1-1964.,IB/MZ. Pazinski ponor (jama) je zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza.
  2. Unutar zaštićenog objekta nije dozvoljena nikakva djelatnost bez prethodne suglasnosti Ureda državne uprave i Ministarstva kulture (Uprave za zaštitu prirode).
  3. Zaštitu i nadzor nad Pazinskom jamom provodi „Natura Histrica“, županijska javna ustanova za skrb o zaštićenim dijelovima prirode na području Istre.
  4. Ustanova je izradila Pravilnik o unutarnjem redu i započela sa izradom Plana upravljanja, zbog toga jer je naziv „pazinska jama“ uobičajen i lokalno stanovništvo ga oduvijek koristi za ovaj prirodni fenomen te je kao takav svakom prepoznatljiv.
  Pitanje je: Jeli od 2006. do 2015. Natura Histrica izradila Plana upravljanja Pazinskom jamom. Bez tog plana kojeg treba izraditi Natura Histrica, a ne „Naš Potok“ i suglasnosti Ureda državne uprave i Ministarstva kulture (Uprave za zaštitu prirode) ne smije se u Jami ništa raditi. Toni mi nije znao odgovoriti postoji li takva suglasnost za aktivnosti u Jami.
  Adresa na koju treba slati pitanja je Natura Histrica, jer bez obzira na vlasništvo (Grad Pazin) i operativne kapacitete (Hrvatske šume), Natura Histrica treba napraviti Plan upravljanja i na aktivnosti koje iz njega proizlaze dobiti suglasnosti Ureda državne uprave i Ministarstva kulture (Uprave za zaštitu prirode).

 2. Mare napisao:

  Gospodine Rimaniću,

  Iako su vaša pitanja često smislena i dobro potkovana svjedok sam toga da ih često upućujete upravo aktivistima, volonterima , običnim građanima iako možda to i nije prava adresa. Pretpostavljam da od 2006. do 2015. ste i sami imali puno prilika pišući o Jami ili Potoku da postavite to pitanje Naturi no eto vi ste danas na našu presicu došli vidno neraspoloženi s ciljem da provocirate i napadate upravo nas.Dijelimo i vaše nezadovoljstvo i ljutnju prema inertnom i lošem sistemu no eto ipak nikako da budemo na istoj strani. Pitam se zašto? Pretpostavljam da takav tretman ne dobivaju ni Grad, ni Natura , a ni Hrvatske vode ili šume…Možda nemamo uvijek odgovor na svako pitanje, često i sami uzaludno kucamo na mnoga vrata kako bi dobili informaciju i podijelili je s javnošću. Od samog početka smo sami protiv raznih institucija i stalno nam je na pameti da moramo opravdati povjerenje svih onih građana koji su dali potpis na peticiju. Trudimo se izvještavati redovito i trudimo se gurati temu kako bi se ipak nešto pokrenulo. Trudimo se gospodine Rimaniću. Besplatno i najbolje što možemo. Vi ste došli po službenoj dužnosti i za razliku od ostalih prisutnih medija koji su korektno odradili svoj posao nije vas zanimalo sto imamo za reći ni zašto već ste nam uporno upućivali jedno te isto pitanje za koja očito nemate dovoljno hrabrosti uputit ih na pravu adresu.Kao što je Toni rekao Natura Histrica, točnije njezin predstavnik je stalni član Radnog tima tako da niti jedna odluka, pa ni ova oko čišćenja Jame nije donesena bez njegovog pristanka. Također u više navrata smo vam i pokazali i poslali Zapisnike sa svih sastanaka Radnog tima, ujedno smo ih i izložili na izložbi u Spomen domu. Dakle sve te informacije ste imali, no pretpostavljam obične građane koji se eto ipak trude nešto učiniti je lakše provocirati. Živili !

 3. Jama napisao:

  Gospon Rimanic,na koje konkretne aktivnosti u Jami mislite?

 4. MRimanic napisao:

  Poštovana
  To što neki mediji dolaze na konferencije za novinare po izvještaje i što objavljuju priopćenja njihova je stvar. Uostalom konferencija podrazumijeva i postavljenje pitanja, a moje se odnosilo upravo na to: Zar Natura Histica još nema Plan upravljanja Pazinskom jamom. Budući da ga je prema Operativnom programu Pazinske jame počela izrađivati 2006. godine, dakle prije devet godina. Nažalost gospodin Erdfeld mi na to nije znao odgovoriti. Jeli on kad smo razgovarali znao da je to definirano Operativnom programu Pazinske jame, sada je nevažno.
  U priopćenju navodite kako su za Plana upravljanja sredstva osigurana u proračunu (valjda Grada Pazina) za 2015. godinu, a veći dio Plana izradit će, navodite, Natura Histrica. U Proračunu Grada Pazina piše: Projekt upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice 70.000,00. Međutim, u Financijskom planu Nature Histrice za 2015. nigdje se kao izvor ne navodi Proračun Grada Pazina. Rečeno mi je na konferenciji za novinare, da je o svemu obaviještena Natura Histica, pa ako je tomu tako, zašto u svom Financijskom planu Natura Histrica ne spominje Grad Pazin kao izvor financiranja, tim više što je o svemu navodno znala još u ožujku 2014. pa bi to, čisto radi transparentnosti proračuna, trebala napraviti. Recimo da se radi o propustu, ali 70 tisuća kuna ipak nisu mali novci.
  Napominjem kako unutar zaštićenog objekta (Pazinske jame) nije dozvoljena nikakva djelatnost bez prethodne suglasnosti Ureda državne uprave i Ministarstva kulture (Uprave za zaštitu prirode). Isto tako zaštitu i nadzor nad Pazinskom jamom provodi Natura Histrica. Svaka čast Građanskoj inicijativi „Naš Potok“, ali za sanitarnu sječu stabala u ponoru, a prvenstveno na parcelama prije mostića „Vršić“ ipak trebaju suglasnosti Ureda državne uprave i Ministarstva kulture zato će Hrvatske šume do 14. travnja 2015. dostaviti doznaku stabala i troškovnik za sječu i izvlačenje. Tko će to platiti i jesu li novci u pazinskom gradskom proračunu (transparentnosti radi) osigurani?

  To su pitanja koja, činim mi se, zanimaju ljude koji plaćaju porez Gradu Pazinu.
  Zašto sve to pišem: Poštovana već 30 godina slušam priče o uređenju Pazinske jame, stalno se pišu projekti i rade planovi, a ja o tomu uredno izvješćujem. I teško mogu „prožvakati“ da se sada ponovo radi nekakav Plan upravljanja Pazinskom jamom. Kad u Operativnom programu Pazinske jame iz 2006. godine piše:
  UREĐENJE: Mjere uređenja su zahvati kojima je cilj da se sačuva ili poveća prirodna vrijednost područja. U tom smislu potrebna infrastruktura je: – puteljci i staze – pomagala za promatranje i poučna staza – mjesta za loženje vatre i prostori za izletničku zakusku – košare za otpad i klupe za odmor – sanitarni čvorovi – obavijesna pomagala, ploče s natpisom o zaštićenom području.
  ODRŽAVANJE: U zaštićenom području je potrebno povremeno izvoditi popravke i radove kao što su: – održavanje puteljaka i označavanje staza – uklanjanje grmlja – uklanjanje šipražja oko biljaka kojima je potrebno svijetlo – popravci ograda, stepenica i mostića – odnošenje otpada Zbog nedostatka osoblja ponekad nije moguće obaviti sve potrebne radove u jednoj godini pa treba sastaviti listu prednosti.

  Uz to Operativni program Pazinske jame iz 2006. ima i financijski dio, zašto onda potrošiti 70 tisuća kuna za Plan upravljanja Pazinskom jamom? To je pitanje draga Mare.

 5. MRimanic napisao:

  NATURA HISTRICA – GODIŠNJI PROGRAM ZAŠTITE, ODRŽAVANJA, OČUVANJA I KORIŠTENJA ZAŠTIĆENIH PODRUČJA ZA 2015. GODINU

  1.6. Suradnja sa jedinicama lokalne samouprave, znanstvenim institucijama, drugim javnim ustanovama, društvima i udrugama
  1.6.1. Suradnja s IŽ i jedinicama lokalne samouprave
  Nastavit će se dosadašnja dobra suradnja Ustanove sa gradovima i općinama vezano uz prirodne vrijednosti pojedinih područja. Potrebno je stalno upoznavanje jedinica lokalne uprave s radom i nadležnostima JU Natura Histrica. Ustanova je uputila zahtjeve za dodjelu proračunskih sredstava za 2015. prema jedinicama lokalne samouprave (Rovinj, Pula, Marčana, Vrsar), a zatražit će i sufinanciranje istraživanja za odabrane Natura2000 vrste. Ustanova će davati mišljenja u cilju utvrđivanja posebnih uvjeta zaštite prirode (sukladno odredbama stavka 2. članka 23. Zakona o zaštiti prirode) u postupku izdavanja rješenja i dozvola za zahvate u prirodi (IŽ, UO za održivi razvoj).
  Prioriteti:
  nastavak programa revitalizacije Pazinske jame proširenjem poučno – pješačke staze Pazinska jama te izrada programa obilaska podzemlja.
  nastavak programa revitalizacije park šume Šijana i uređenje park šume Busoler, uređenje posebnog ornitološkog rezervata Palud i značajnog krajobraza Limski zaljev.

  Žao mi je gospodo, ali nigdje u dokumentima Nature Histrice za 2015. nisam našao Plan upravljanja Pazinskom jamom ni Projekt upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice, niti Proračun Grada Pazin kao izvor financiranja Programa revitalizacije Pazinske jame.
  Pišete: Veći dio Plana izradit će Natura Histrica, veći doprinos izradi dat će i Turistička zajednica središnje Istre te, u nešto manjem obimu, Grad Pazin i Hrvatske vode, dok će Građanska inicijativa “Naš Potok” u izradi Plana sudjelovati volonterski. Dakle sada se otvorilo još jedno pitanje: Komu je namijenjeno 70 tisuća kuna iz pazinskog proračuna pod stavkom Projekt upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice.

 6. Mare napisao:

  Samo na brzinu da nešto razjasnimo. Plana upravljanja zaštićenim dijelom Pazinčice se sada izrađuje. Ne Plan upravljanja Jamom. To sam i danas rekla. Natura to nije mogla znati od ožujka jer je Plan upravljanja zaštićenim dijelom Pazinčice ( dakle od mosta željez. do Jame ) potvrđen od svih iz Radnog tima u 11. mjesecu 2014. Aktivnosti oko Jame su drugo, na tome smo paralelno radili i zato je možda došlo do ove pomutnje danas. Dakle mi pričamo o Planu upravljanja zaštićenim dijelom Pazinčice koji još nije izrađen nikada. Natura za to nema novaca, pitajte njih zašto je to tako, ne nas ? Je l’ to fer? Tražili smo načine kako da postignemo da se Plan napravi da možemo dalje s drugim projektima i odlučili da ćemo kao inicijativa dati ono sto smo jedino mogli i dom sada davati- naše vrijeme. Grad je odlučio platiti Naturi. Mi volontiramo. Ako želite reci da smo nasamareni i da nismo nikada trebali pristat da se to plaća ok, možete napisati tako. Ja sam se prvenstveno pobunila na vas ton i način na presici. Nemamo problem s pitanjima nego s time da vašu frustraciju i ljutnju na institucije iskaljujete na nama. Ako vam ko novinaru nije jasno gdje da uputite koja pitanja i dalje koristite nas kao ispušni ventil ova rasprava nikada neće završiti…Hajde da si podijelimo posao…evo volontirat cu i za vas, proslijediti cu sva pitanja Naturi i Gradu. Cuga u Bunkeru nakon toga.

 7. Pazincica napisao:

  Kao jedan obican stanovnik Pazina, mislim da su NasPotok storili vise za prirodu nego bilo ki drugi tu.
  Novinar se jako maliciozno okomio na njih, ca smatram jako neprofesionalnim. Zasto njih pitate ca delaju Natura i Grad i Ministarstvo? Dignite slusalicu i zovite nadlezne spomenute institucije ili nemate dovoljno hrabrosti-vremena-volje?

 8. Toni napisao:

  Iako ne znam da li postoji suglasnost Ministarstva kulture (Uprave za zaštitu prirode) za uklanjanje trupaca i stabala koja pogoduju plavljenju Jame bilo bi nelogično da ta suglasnost postoji. S obzirom da, kako smo naveli u tekstu, još uvijek nije gotova ni doznaka stabala i troškovnik za sječu i izvlačenje pa se tako unaprijed niti ne može znati na što bi se konkretno ta suglasnost odnosila.

  Drugo, Operativni plan upravljanja Jamom iz 2006. nije isto što i Plan upravljanja zaštićenog područja Pazinčice u sklopu mreže Natura 2000 jer se, ako ništa drugo, radi o različitom teritorijalnom obuhvatu (prvi obuhvaća Jamu, a drugi područje od Jame do Zaričanskog mosta), ali i o drugačijim zakonskim okvirima u kojima se ova dva Plana izrađuju s obzirom da prvi nije uključivao Direktivu o staništima, a i nismo bili zemlja članica EU.

 9. suzij napisao:

  Nemam pojma o ovoj temi, ali čitajući sve napisano, tlak mi se diže u nebesa.
  Nekoliko institucija u igri, niti jedna ne radi svoj posao, ne napravi ono što stoji da je dogovoreno. Ne znaš tko je inertniji! Pa zar vas nije sram da nešto na papiru stoji 9 fakin godina i da se ništa ne pomiče?! Da se doslovno za dva lista papira i dva telefonska poziva čeka mjesecima, da godina prođe u hipu i nikome ništa?! Sprječavam se da ne počnem psovati jer ovo je tipična hrvatska priča. Ne volim napadati zbog napada samo zato što je netko obnašatelj javnih funkcija, ali na ovakve priče podivljam.

  Treba razbucati to, Naš Potok, prepristojni ste.

  Idemo zvati sve aktere ove priče na jedno javno sučeljavanje, da vidimo tko ima obraza i argumenata za doć, a ako neće doć, onda se treba ić k njima.

 10. pazincica napisao:

  SuziJ mislim da nakon zadnje rasprave o Pazincici (prijedlog projekta HVoda) vecina aktera ima strah jer su se nasi sugradjani stvarno pobunili protiv rafova i zustro su raspravljali na predstavljanju projekta u gradskoj Vijecnici. Ca je tu fascinantno je da novinar proziva volontere GI NasPotok umjesto nadleznih institucija. Kao sto napisah gore,neznam iz kojeg razloga ne nazove i ne iznese sam cijelu pricu van

 11. MRimanic napisao:

  Glas Istre 8. studenog 2014. objavio je:
  Uskoro će se navršiti godina dana od predstavljanja projekta uređenja korita vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta Rijavac, a da se ništa konkretno nije dogovorilo, niti na terenu poduzelo.
  – Pitanje realizacije je pitanje varijante koju Grad Pazin treba prihvatiti kroz prostorni plan, kaže Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. Stoga Hrvatske vode neće ništa forsirati na svoju ruku. Planovi se rade, a realizacija ide prema zahtjevima sredinama u kojima se trebaju realizirati. Mi uvijek idemo tamo gdje sredina stoji iza projekta – da ga želi i podržava. Gdje to ne žele, mi tamo ne idemo, decidiran je Plišić.

  1. MRimanic napisao:

   Dakle: Pitanje realizacije je pitanje varijante koju Grad Pazin treba prihvatiti kroz prostorni plan, kaže Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. Stoga Hrvatske vode neće ništa forsirati na svoju ruku.

   20. siječnja 2014. osnovan je Radni tim za uređenje Pazinčice

   Članak 1.
   U cilju zaštite i razvoja potencijala prirodnog resursa vodotoka Pazinčice osniva se Radni tim u sastavu: 1. Zvjezdana Bertetić, koordinatorica Radnog tima 2. Martin Čotar, član, 3. Dragan Družeta, član, 4. Nenad Ardalić, član, 5. Radenko Sloković, član, 6. Slavko Brana, član, 7. Aleksandar Kružić. Mandat članova Radnog tima traje do izvršenja zadaća opisanih u članku 2. ove Odluke.

   Članak 2.
   Zadaća je Radnog tima da: – raspravi projekt Hrvatskih voda ‘Uređenja korita vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta Rijavec’ te sintetizira rezultate javne rasprave, – dadne svoje očitovanje na Peticiju Građanske inicijative ‘Naš Potok’ pod nazivom „Protivim se projektu Hrvatskih voda kojim se planira kanaliziranje vodotoka Pazinčice“, – predloži mjere u cilju zaštite i razvoja potencijala prirodnog resursa Pazinčice od željezničkog mosta pa do ponora uključivši i Pazinsku jamu, te – druga pitanja od interesa za zaštitu i razvoja potencijala prirodnog resursa vodotoka Pazinčice i okolnog područja.

   18. studenog 2014. godine sastao se Radni tima za uređenje Pazinčice
   Nazočni: članovi Radnog tima za uređenja Pazinčice – Slavko Brana, Radenko Sloković, Marina Ladavac Sertić, Dragan Družeta, Vedrana Galijašević i Zvijezdana Bertetić

   Iz zapisnika:
   Prema Uredbi o ekološkoj mreži (NN 124/13), Pazinski potok nalazi se u području očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove (POVS). Za sve zahvate i radnje unutar zaštićenih dijelova prirode, potrebno je ishoditi dopuštenje tijela državne uprave nadležnog za poslove zaštite prirode.
   Slavko Brana izvijestio je da je prema dogovoru provjerio kod Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije u kojoj je fazi PPU IŽ te je dobio podatak da se zahtjevi više ne primaju ali se može intervenirati na javnoj raspravi koje će se uskoro održati. Trebalo bi pripremiti materijal sa detaljnim pojašnjenjima što i zašto se želi neko područje zaštititi u drugačijim granicama nego što je sada.
   Zaključeno je da se neće ići u taj postupak.

   I dalje će se inzistirati da nam Šumarija Pazin doznači stabla u dijelu ispred mosta Vršić i izradi prijedlog i troškovnik izvlačenja drvne mase izvan zone plavljenja.

   Kako sastanka Radnog tima nije bilo već 4 mjeseca, u nekoliko smo se navrata Gradu pismeno obraćali s istim pitanjem – kad će Hrvatske šume odraditi obećano?! Odgovor je bio uvijek isti, oni će izaći na teren kad budu za to imali vremena.

   Naziv tvrtke: Hrvatske šume društvo s ograničenom odgovornošću, govori da to nije humanitarna organizacija i zato se navodi „oni će izaći na teren kad budu za to imali vremena“ i napraviti „doznaku stabala i troškovnik za sječu i izvlačenje“. Dakle to će jedna tvrtka napraviti i netko morati platiti.

   U ovoj priči institucije su Natura Histica i Grad Pazin, zapravo Radni tima za uređenje Pazinčice, a akteri ove priče su: Slavko Brana, Radenko Sloković, Marina Ladavac Sertić, Dragan Družeta, Vedrana Galijašević i Zvijezdana Bertetić.

   I za kraj pitanje iz „Proračunovodstva“. Koliko se novaca iz Proračuna Grada Pazina može izdvojiti, recimo za sanitarnu sječu i izvlačenje trupaca, ako u Proračunu grada Pazina za 2015. taj izdatak nije planiran. Možda je tomu namjenjeno 70 tisuća kuna iz pazinskog proračuna pod stavkom Projekt upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice. Ili se ipak radi o izradi Plana upravljanja za koji su se osigurala sredstva u proračunu za 2015. godinu. To bi trebali znati gore navedeni akteri ove priče, a kada izlaze u javnost trebaju odgovoriti i na neugodna pitanja bez obzira na nečije raspoloženje i frizuru.
   Lijep pozdrav svima koji imaju strpljenja ovo čitati.
   Poruka svima, ako se bavite bilo kojom problematikom od javnog interesa činite to ozbiljno i odgovorno. Ostavite se pamfleta i budite konstuktivni.
   “Slogom rastu male stvari, a nesloga sve pokvari”.
   Živjeli

   1. Mare napisao:

    Odgovoreno ti je da je u proračunu osiguran novac za Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice. Ti nas nisi slušao i tvrdio si da je Plan Jame napravljen. Mi smo o tome izvjestavali.https://www.facebook.com/GradjanskaInicijativaNasPotok/posts/957145144295576?notif_t=like

    Pokušavali smo ti objasniti razliku nisi dozvolio da odgovorimo.Tebi nije bio cilj pitati niti dobiti istinu već potvrditi svoje krive teze, zato nas niis ni slušao, a mi smo ponukani bivšim iskustvima s tobom odustali. Biti ćemo pametniji drugi put. Ti nisi napravio domaću zadaću i sad kad je već svima jasno tko je u cijeloj priči pobrkao termine opet plasiraš dezinformacije.Kada smo rekli da hrvatske šume moraju volontirati? Jel razumiješ ulogu naše inicijative u Radnom timu. Jel razumiješ ovlasti Grada, Hrvatskih voda, Nature i onda na kraju nas ? Šteta da ne primamo naknadu neku za sve sto radimo vjerujem kako bi iskreirao divnu priču :).Brijem da je to jedini elemt koji fali tvojoj konstrukciji. Grozim se takvog izvještavanja. I tvoj POSAO nosi veliku odgovornost, žalosno je vidjeti u što se to pretvorilo. Kao što se u ovom obraćanju sada nisi osvrnuo na svoje krivo interpretiranje tako vjerujem da ce ti i svako daljnje obraćanje biti s nekom novom tezom jer ti nisi došao pitati ni izvještavati…to nam je svima jasno…

    1. Petar napisao:

     Draga Mare, očito je da si se zaplela u vlastitu mrežu u kojoj se sada koprcaš s malim izgledima da se iz nje izvučeš. Savjetujem ti da ne izlaziš u javnost, ako nemaš konkretne rezultate. Nečije javno prozivanje je odlika populizma i daje dojam neozbiljnosti, da ne kažem gluposti. Dakle, radite i kad se budete imali čime pohvaliti, onda to i napravite. Dok ne sastavite Plan nema smisla o njemu trabunjati i naklapati.
     Istini za volju u vašim krugovima ne nalazim osobe koje kompetentno mogu odraditi:
     2.4.1. – arheološki i povijesni podaci – G.I. Naš Potok
     2.4.2. – povijesno značenje i interesi – G.I. Naš Potok
     2.5.5. – obrazovne aktivnosti i objekti – G.I. Naš Potok
     Zato smirite se, pronađite stručnjake i prionite na posao i čujemo se za dvije godine.
     O, da Pazi(te) na proračun jer “Naša zajednička vizija je: život u županiji i državi u kojoj je vladavina prava po načelima dobrog upravljanja (odgovornost, participacija, predvidivost i transparentnost) uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političara, u kojima postoji osnaženo, aktivno i odgovorno civilno društvo te prevladava participativna politička kultura odgovornih, solidarnih i zainteresiranih građana.”

   2. Petar napisao:

    Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice
    Prema tabličnom prikazu smjernica za strukturu i sadržaj opisa za podatke koji su potrebni za izradu plana upravljanja podijelili smo zadatke tko prikuplja koje podatke:

    Iz prikaza na koji upućuje Mare proizlazi da najviše obaveza ima Natura, a zatim G.I. Naš Potok i to kako slijedi:
    2.4.1. – arheološki i povijesni podaci – G.I. Naš Potok
    2.4.2. – povijesno značenje i interesi – G.I. Naš Potok
    2.5.5. – obrazovne aktivnosti i objekti – G.I. Naš Potok

    Međutim, G.I. Naš Potok saziva konferenciju za novinare da bi prozivala Grad Pazin koji treba odraditi:
    2.1.2. – vlasništvo i pravo upravljanja zemljištem (stanje katastra i gruntovnice izvodi ne moraju biti verificirani, stara i nova izmjera) – Grad Pazin
    2.5.1. – lokalne zajednice – Grad Pazin (naselja, demografska slika)

    Međutim ne prozivaju oni Grad zbog preuzetih obaveza izrade Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice već označavanja stabala za sanitarnu sječu što bi trebao biti posao Nature, jer oni upravljaju Jamom.

    Bilo bi pošteno da je G.I. Naš Potok rekla mi smo svoje napravili, a ostali nisu. Međutim, nitko ništa do sada nije napravio, a s ovakvim stavovima G.I. Naš Potok, više politikantskim nego aktivističkim neće se daleko dogurati

    Bilo bi dobro da G.I. Naš Potok javnosti predstavi:
    2.4.1. – arheološki i povijesni podaci – G.I. Naš Potok
    2.4.2. – povijesno značenje i interesi – G.I. Naš Potok
    2.5.5. – obrazovne aktivnosti i objekti – G.I. Naš Potok

    Kad to vidimo znat ćemo koliko je G.I. Naš Potok ozbiljna, a koliko podriva Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice radi stjacanja političkih bodova. Kojeg li licemjerja.

    1. Mare napisao:

     Pa prozivamo za ono za sto nije bilo nikakvih konkretnih informacija. Dakle za doznaku i troškovnik. Ne, to nije posao Nature nego Hrvatskih šuma koje to moraju stavljati u svoje desetogodišnje planove. Jučer je bio sastanak Radnog tima i tako mi je ravnatelj Nature objasnio. Novinar je mogao okrenut broj ravnatelja Nature i pitati sto ga zanima. Što se tiče Plana Petre, ako ti je to ime, dogovorena je dinamika jučer na sastanku. Stvari koje smo preuzeli mi na njima i radimo. Dinamika izrade Plana je takva da će sama izrada trajati barem 2 godine. 2015 će bit pretežno istraživačkog karaktera i prikupljanje informacija i podataka na terenu, a 2016. bit će u znaku tribina, javnih savjetovanja sa svim dionicima ( dakle svi koji imaju bilo kakav interes na Potoku, Jami…od hobija do poslova do vlasništva). Tako nam je jučer ravnatelj Nature objasnio i primjera radi naveo da se npr.Plan upravljanja za Brijune izrađuje puno više godina i još nije gotov. Tako da ti ama bas cijeli komentar nema nikakvo pokriće osim da bez veze pljuješ. Izrazili smo zadovoljstvo da se to započelo i jasno da planiramo sudjelovati, poziv za sudjelovanje je upućen svima. Dođi na sastanak ili se javi nekome od nas pa ćemo te rado uključiti u radne aktivnosti i upoznati sa svime što te zanima. U usprotnom ostani licemjer :) što reći…

    2. glasnaroda napisao:

     Podržavamo ovaj komentar Petra. Konkretno i jasno izrečeno.

    3. Mare napisao:

     Dragi Petre :),
     kao i inače dobivat ćeš pozive na sve naše presice, a možeš doći i dati ruku kad treba nešto raditi…ili…ti i Zvonko i sve vaše “ličnosti” možete i dalje smišljati zločeste komentare:)za ipazin. Na kraju krajeva svi smo ovdje zbog publike, mi da objasnimo i odgovaramo na pitanja,a vi da..hmmm..zašto zapravo ? :) …veselimo se daljnjoj suradnji !

 12. znatiŽeljko napisao:

  a zašto novinar godinama, a ni dan danas ne proziva institucije nego napada građane ? To je jedino pravo pitanje!

 13. GraDjanko napisao:

  Građanin uvijek ima vlast-institucije kakve zaslužuje, jer ne stvaraju institucije građane, već građani institucije. I sve dok svojom anonimnom znatiŽeljnom pasivnošću građanin daje smisao njihovu postojanju, sve dok slijepo vjeruje da moraju postojati baš tako kako postoje i da je njegova dužnost sve to financirati, ne možemo im zamjerati što postoje. NEMA KORISTI OD PROZIVANJA, ZGRAŽANJA I APELA AKO TOME NE SLIJEDE SUSTAVNE PROMJENE KOJE ĆE ONEMOGUĆITI NEČIJE PARAZITSKO PONAŠANJE. Promjene može donijeti samo građanin kada napokon shvatiti da je „sve što postoji vrijedno da propadne“ i da jedino njemu pripada pravo da „odlučuje o rezultatima njegovog rada“. Promjene moraju biti sustavne, a ne parcijalne. „We want the world and we want it now“ pjevalo se nekada. Nema participacije, sve ili ništa. Dok građanin ne shvati da je njegova sudbina (svakoga ponaosob) u njegovim rukama i da jedino on može izazvati promjene treba mu trljati njušku i omogućiti institucijama, u čijem je ustanovljenju participirao da ga tlače, da ga taru i žmiču sve dok ne progleda ili mu oči ne izlete.

  1. grajan napisao:

   …sve rečeno

 14. glasnaroda napisao:

  Novinar je navodio točne podatke, a na koje nije dobio odgovarajuće odgovore. On je u temu uključen od ’89., kada je objavio tekst s otvorenja staze kroz Jamu. Tada je, 07.05.89., zapisao da je to događaj godine za grad Pazin i Istru.
  Na ovoj presici nije dobio zadovoljavajuće odgovore. Komentirano je da Novinar postavlja pitanja aktivistima, volonterima, običnim građanima. Pa, na presici se postavljanju pitanja onima koji su sazvali presicu. A oni nisu znali odgovore. Nakon 15 mjeseci rada Stručnog tima možemo zaključiti: 1. Natura Histrica, Hrvatske vode, Hrvatske šume nisu pokazali Plan upravljanja zaštičenim područjem, a koji su od proglašenja zaštičenim područjem morali imati i po njemu postupati. I lokalnu samoupravu, javnost redovito informirati. O tome nismo ništa čuli. 2. Stručni tim je za 2014. morao donijeti operativni plan čišćenja-uređenja prostora, a što je trebala GI volonterski odraditi. To nije učinjeno. U 15 mjeseci i 10 sastanaka pitamo što je to uopće učinjeno. Izrađuju se planovi koji su morali biti donešeni i u primjeni prije više godina.

  1. kontrasvih napisao:

   Zvonko, pa gdje ste vi do sada??? Tek sada vidite članak???ccc a što to vi i VAŠA GRAĐANSKA INICIJATIVA radite SAD. SAD, ne 1989. Što ste VI konkretno napravili osim što omalovažavate rad mladih entuzijasta?
   Recite nam VI zašto INSTITUCIJE koje imaju PLAĆENE ljude ne rade svoj posao, lakše je volontere napadati jel da?

  2. Mare napisao:

   Molim te potpisi se da znamo kome da dostavimo odgovor.
   Naveo si nekoliko ozbiljnih laži oko toga sto GI treba ili ne volonterski uciniti, takodjer ocigledno je da i ti brkas Plan Jame i Plan zasticenim dijelom Pazincice. Umorna sam od prepucavanja ovako na skrivecki pa mozda ako se potpises znati cemo i pravi motiv neargumentirane i lazne kritike.

 15. glasnaroda napisao:

  Plan zaštite Jame i Plan zaštićenim dijelom Pazinčice nemojmo brkati sa odstranjenjem otpada, u što ubrajamo i oborena stabla. Ubrajamo i drugo pohranjeno-odloženo-odbačeno u dvorištima unutar slivnog područja Pazinčice. Hrvatske šume ne trebaju prethodno obilježiti stabla, niti je potrebna suglasnost Ministarstva, da bi se to odradilo. Potrebna je koordinacija sa Natura Histrica. Zašto ta GI Naš potok neprimjereno komunicira sa partnerima i potencijalnim partnerima u ovom Projektu? Da li je problem u vodstvu te GI?

  1. pazincica napisao:

   Da je je problem.Molim vas ko pazinskig boga i glas svih gadjana pazinstine da TI svevisnji preuzmes SVE aktivnosti ovih bezveznjaka koji su skupili preko 2000 potpisa gradjana na peticiji i VODIS nas u blagostanje. Hej Zvonko, kako to da jos nisi gradonacelnik ovog grada??? Ti i tvoja (nevidljiva-zamisljena) Ekipa Gradanska neka tvoja Inicijativa.
   Daj daj okani se ćorava posla NAPOKON

  2. kukulele napisao:

   glas naroda ahhaha :) odrasti ! Izbacili su te iz Gi jer si davež :)

 16. Mare napisao:

  sada si i glasnaroda? :D epic. Nemamo problema, nemamo vodstvo vec imamo podosta različitih uloga i tkz.voditelja određenih segmenata. Spremamo neke fora akcije stay tuned :)
  Dakle ovako. Nije posao Nature jer šumama upravljaju Šume, tako nam je jučer objasnio ravnatelj Nature.Istina je da bi bilo super da je to u koordinaciji sa Naturom zbog očuvanja raznih staništa. Konkretne čestice su sve od Grada.
  Treba provijeriti jel Jama u desetogodišnjem planu Šuma što se održavanja tiče. Ukoliko nije imamo potencijalno problem. Ukoliko je, nemamo i to automatizmom znači da to održavanje ima potrebne dozvole Ministarstava. Upravljanje nad nekim područjem najčešće podrazumijeva tkz.suupravljanja više institucija. Tako i nad Potokom imamo Hrvatske vode, Naturu itd…Nadzor nad tim područjem imaju Natura i koncesionari. Dakle MuzejPazina, Zipline i Speleolosko drustvo. Dakle nemojte trabunjati bezveze nego pitajte, osim ako nije cilj samo napdanje i neke sitne osvete.:)

 17. zvon napisao:

  Poštovani, nisam pratio presicu i odjeke iste, niti aktivnosti GI. U vezi teme bih komentirao pozitivnim priloge MRimanic, suzij, Petar, glasnaroda. Dijelom još poneke detalje kod drugih. Mare objavljuje detalje teme, ali na svađalački način i prozivke, što ne smatram primjerenim. Moje ime se pojavljuje u nekoliko komentara, tako da pretpostavljam da se komentar kukulele ” izbacili su te iz GI jer si davež…” odnosi na mene. Činjenica je da sam ja pismeno najavio da ne želim surađivati sa timom GI NP i prestao surađivati! Povremeno sam na fc pogledavao priloge GI NP i nisam vidio nešto posebno o neposrednim akcijama. Posebno sam uočio detalj da su negdje pronađeni odbačeni kondomi i prijetnju da će se postaviti kamere da se snime osobe koje to čine. Meni to spada u domenu kažnjivog djela.
  Isto tako grube prozivke ovdje od strane pojedinih osoba su u domeni kažnjivog djela-mobinga. Činjenica da pojedine osobe mene prozivaju otvara pitanje odakle im info da sam ja uključen u zločestoće kontra GI? Mislim da ima dovoljno elemenata za prijavu nadležnim institucijama pravne države. S poštovanjem, Zvonimir

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.