Naš potok: Priopćenje povodom stanja na odlagalištu Lakota

Nažalost, sa svakim novim vjetrom i kišom nove količine otpada s odlagališta Lakota dospijevaju u vodu i okoliš Pazinčice. Građani nam već nekoliko dana šalju zabrinute poruke, fotografije i video materijale s pritoka Lakote.

Objavljivali smo i prijavljivali, a osim iznimno obilatog istjecanja bijelog taloga primijećene su JAKO velike količine pvc otpada, pretežito ostataka vreća s Lakote.
Nedavno su građani sami organizirali malu akciju čišćenja na Pazinskom krovu i sakupljeno je tri vreće isključivo tih pvc traka/ostataka.

Sukladno svemu, podnijeli smo prijavu Naturi Histrici, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – višoj inspektorici zaštite prirode mr. sc. Mirjani Fonjak.
Dobili smo odgovor ravnateljice Nature, Silvie Buttignoni: ” Natura Histrica je poduzela sve što je u njezinoj nadležnosti. Sanacija odlagališta je u tijeku.”

Također, uputili smo dva pitanja pročelniku Klimanu, gradonačelniku Renatu Krulčiću i predsjedniku uprave Usluge d.o.o Draganu Šipraki.

1. Da li se sanacija odlagališta kreće prema planu i kada možemo očekivati da se istjecanje zaustavi?
2. Hoće li i tko počistiti sav taj otpad prije nego li ga vjetar opet raznese svuda po Pazinčici i Jami?

Dobili smo odgovor pročelnika Elvisa Klimana, iz Grada Pazina – upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo kojeg ovim putem prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,
Nastavno na Vaš upit u nastavku dajem odgovore na Vaša postavljena pitanja:
1.) Prema informacijama dobivenim od strane Investitora (Hrvatske vode- VGO Rijeka) teško je sa sigurnošću navesti točan rok završetka izvođenja radova koji, ujedno, znači i uspostavu funkcionalnosti sustava. Naime, radi se o kompleksnom zahvatu i gotovo je nemoguće isključiti mogućnost nastanka otegotnih okolnosti tijekom gradnje. Vremenske neprilike uslijed kojih nije moguće ili je otežano izvođenje radova također su od bitnog utjecaja na planirani rok dovršetka. Kako smo Vas već ranije izvijestili radovi se planiraju izvesti tijekom mjeseca studenog ove godine. Zasada nije došlo do značajnijeg poremećaja planirane dinamike izvođenja radova te se uspostava sustava očekuje krajem tekućeg mjeseca.

2.) Čišćenje otpada je u tijeku i bit će dovršeno u nekoliko narednih dana.
Nadam se da sam odgovorio u svemu na Vaša postavljena pitanja. Ukoliko Vam je potrebna koja daljnja informacija slobodno se obratite.”

Kaže se da kiša najčešće ispere tragove i dokaze no u ovom slučaju samo nam još jasnije i glasnije pokazuje na nemar odgovornih. Pazin i Potok imaju budne građane i građanke koji najčešće brzo primijete kada se nešto događa te to i dojave ili kada god je to moguće sami se organiziraju i sami riješe problem. Unatoč (ne)odgovorima nadležnih, važna pitanja koja brinu su: Koliko će još taloga isteći u Potok, Jamu i koliko će smeća vjetar otpuhati po obližnjem okolišu?

3 komentara na “Naš potok: Priopćenje povodom stanja na odlagalištu Lakota”

1. Anonimno napisao:

Čestitke aktivistima, zabrinutim građanima koji brinu za svoj okoliš, za naše zdravlje. Činjenica je da se na Lakotu odlagalo i drugo smeće osim kamene prašine iz pilane Kamena.
    Svi upiru prstom na Hrvatske vode. Zašto ? Urušio se sustav kanaliziranog vodotoka Bujice. Pa u Planu radova tada nije bilo predviđjeno nasipavanje i nasipavanje otpada!
    Netko pametan se domislio i počeo odlagati otpad, pa je to pravo potom i licenirano sa provizorno izgrađenom kapijom. Plati pa hitaj. Neki močnici su se osilili.
    I sada su krive Hrvatske vode, jer je to zaštićena vodoprivredna zona. Ali to je i zaštićena gradska zona. Izgleda da gradski oci misle da nemaju ništa s tim problemom. Ma molim vas lijepo.
    To bi trebao biti i dio zaštićene zone objekta prirode od kojega treba inkasirati šolde iz džepova turista. Natura firma se ne oglašava, ne pokreće nikakve korake po tom pitanju. Molit ću lijepo.
    Glas Istre je ovih dana objavio 2 članka na tu temu. Proziva se Hrvatske vode, kada će, što će?
    Šablona je poznata. Podsjeća na igrokaz sa Uljanikom. Samo da nam Istra blista u Briselu.

2. Građanska inicijativa "Naš Potok" napisao:

U međuvremenu dobili smo i objavili na našoj Facebook stranici neke fotografije na kojima se vidi da su djelatnici komunalnog na terenu, oko mosta Rijavac, a dobili smo i fotografije iz šetnje od pritoka Lakote do Pazinskog krova, jučer u 14:00 h. Opis nije potreban, zavirite:

3. Anonimno napisao:

A gdje je komunalna inspekcija, da li uopce postoji!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari

U kojem je pametnom području Pazin najjači?

Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 7 dana
Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2018.