Nastavak radova građevinsko-konstruktivne sanacije Zvonika Crkve sv. Nikole u Pazinu

Tijekom kolovoza i rujna izvodili su se radovi građevinsko-konstruktivne sanacije Zvonika Crkve sv. Nikole u Pazinu u sklopu programa obnove i zaštite kulturnih dobara za 2018. godinu, a realizirani su uz financijsku potporu Ministarstva kulture.

Zvonik pazinske župne crkve izgrađen je 1705. godine kao samostojeći zvonik akvilejskog tipa, visok je 45m, četverokutnog tlocrta, ukupne površine 57m2.

U prizemlju je prolaz s bačvastim svodom, a nakon pete etaže otvara se lođa za zvona sa po tri polukružno zaključena otvora sa svake strane, koji se nastavljaju na kamenu balustradu postavljenu na parapetu.

Međukatna podjela izvedena je od drvenih grednika preko kojih je slagan daščani pod. Između pete etaže i lođe izveden je kameni svod. Zvonik je zaključen osmerokutnim piramidalnim šiljkom, s kamenom kuglom i metalnim križem na vrhu.

Program obnove zvonika župne crkve sv. Nikole u Pazinu koncipiran je etapno, a na temelju arhitektonskog snimka zvonika iz 2005. godine i geodetskog snimka zvonika iz 2015. godine, u 2017. godini izrađen je glavni projekt sanacije zvonika u sklopu realizacije projekta KULTOURSPIRIT, financiranog iz EU programa konkurentnost i kohezija.

U programu sanacije zvonika župne crkve u Pazinu, koji se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture, u 2016. godini, kao prva faza sveobuhvatne sanacije, izvršeno je čišćenje drvenog stubišta i rekonstrukcija međukatnih konstrukcija čime je osposobljen pristup do lođe. U 2017. godini uređen je pod lođe i pod unutrašnjosti piramide zvonika. Nakon čišćenja poda postavljena je hidroizolacija te saniran sustav oborinske odvodnje. Na otvore lođe i etaža ispod lođe postavljene su zaštitne mreže, koje su pričvršćene na okvire oblikovane prema otvorima.

Ovogodišnjim programom, koji je ujedno treća faza etapne sanacije zvonika, realizirani su radovi sanacije tijela lođe, a obuhvatili su demontažu postojećih zaštitnih mreža na triforama, skladištenje i njihovo vraćanje po završetku radova, te statičku sanaciju lođe u sklopu koje se, nakon postavljanja skele, izvodilo krunsko bušenje kamenog zida te dobava i ugradnja novih zatega. Radove je izvodila tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja uz stručni nadzor Istrainženjeringa d.o.o. iz Poreča i konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Puli.

Programom za 2019. godinu planira se čišćenje unutrašnjosti zvonika, zatim opšivanje podova i izrada zaštitnih ograda na postojećim rekonstruiranim međukatnim konstrukcijama, a slijedit će uređenje unutrašnjih zidova i uređenje otvora.

Cilj programa je sanacija i konzervacija svih elemenata građevine te uređenje unutrašnjosti, čime će prostor zvonika dobiti dodanu vrijednost i postati turistički atraktivniji.

pazin.hr

2 komentara na “Nastavak radova građevinsko-konstruktivne sanacije Zvonika Crkve sv. Nikole u Pazinu”

  1. Anonimno napisao:

    Bravo, vidimo da se sve može ako se hoće. Tako bi se moglo pomoći i stacionaru u Pazinu. Nekako mi je logičnije da ljudima treba ipak više dok su živi nego kad umru.

  2. Anonimno napisao:

    Samo nam bog moze pomoci ali izgleda da ni on ne zeli.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.