Nastavljaju se radovi na freskama u svetištu crkve sv. Nikole u Pazinu

Pogled na zidne slike svetišta župne crkve sv. Nikole u Pazinu od ljeta prošle godine zaklanja prostorna skela s platformom, postavljena za potrebe konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i radova na svodu, istočnim zidovima svetišta i trijumfalnom luku, kojima je cilj utvrditi sadašnje stanje oslika, a zatim izvršiti probe čišćenja i samo čišćenje slikanog sloja te konsolidaciju žbuke, retuširanje na dijelovima gdje je to potrebno, da bi na koncu freske zasjale u punom sjaju.

U programima za 2010. i 2011. godinu izrađena je dokumentacija zatečenog stanja i čišćenje slikanog sloja prizora Navještenja, smještenog u drugo polje sjevernog zida.

U programu za 2012. godinu izvršene su probe čišćenja te očišćen zidni oslik prvog polja sjevernog zida svetišta, dok su u programu za 2013. i 2014. godinu izvedeni radovi čišćenja slikanog sloja prvog i drugog polja na južnom zidu svetišta.

Programom za 2015. godinu započela su konzervatorsko-restauratorska istraživanja i probe čišćenja na oslicima svodova svetišta, za što je postavljena prostorna skela na duži vremenski rok.

Od početka kolovoza 2016. godine nastavljaju se radovi na zidnim slikama na svodu svetišta čišćenjem svodnih polja i svodnih rebra, a paralelno s radovima in situ radi se i grafička dokumentacija zatečenog stanja svodnih polja. Radovi se odvijaju pod vodstvom Kristine Krulić, konzervatorice-restauratorice Hrvatskog restauratorskog zavoda, a uz sufinanciranje Istarske županije, Ministarstva kulture i Grada Pazina.

Cilj programa je obnova i zaštita čitavog oslika te mogućnost prezentacije ovog izuzetno važnog i kvalitetnog primjera kasnogotičkog fresko-slikarstva širem građanstvu i mnogobrojnim posjetiteljima.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.