Nastup Roženice u Trstu

2U srijedu, 12 studenog 2014. u 18:00 sati u crkvi i svetištu Santa Maria Maggiore u Trstu, oci franjevci braće Bezgrešne Djevice Marije, započeli su svečanu devetnicu Gospi od zdravlja, u sklopu koje će se održati i VI Festival sakralne glazbe “Ave Maris Stella”, kojeg organiziraju Filharmonijsko društvo sv. Apolinara i zbor svetišta, u suradnji sa Biskupijskim Institutom za duhovnu glazbu i pod pokroviteljstvom grada Trsta, u sklopu kojeg će uslijediti i nastupi deset zborova.

Gradska proslava Gospe od zdravlja svečano se slavi od 1849. godine, kada je u Trstu izbila epidemija kolere, koja je u nekoliko mjeseci prouzročila brojne žrtve. U toj strašnoj tragediji građani Trsta su se sa povjerenjem obratili i zatražili pomoć Gospe od zdravlja, te su se 21. studenog uputili u masovnoj procesiji prema crkvi Santa Maria Maggiore, u znak zahvale za pobjedu nad tom opakom bolešću. Od tada, građani Trsta svakog 21. studenog dolaze u svetište kako bi prisustvovali liturgijskim slavljima u čast Gospe od zdravlja.

Tim povodom, Mješoviti pjevački zbor Roženice Pazin, na poziv organizatora, predvoditi će liturgijsko pjevanje na svetoj misi 20. studenog. 2014. sa početkom u 18:30 sati. Kako je intencija organizatora festivala da se zborovi sudionici predstave sa sakralnom glazbom skladanom na tekstove na latinskom, Zbor Roženice, sa svojom dirigenticom Ines Kovačič Drndić i uz pratnju na orguljama Kristine Puh Leko, za tu je prigodu pripremio Missu Brevis No 7 Charlesa Gounodt-a, kao i druge skladbe posvećene Blaženoj Djevici Mariji skladane na tekstove na latinskom jeziku.

Pored Roženice, u ovogodišnjem programu festivala sudjeluju i: Zbor svetiša Santa Maria Maggiore (Trst), Zbor Haliaetum (Izola), zbor Jacob Gallus (Trst), Zbor Clara Schuman (Trst), Zbor sveučilišta treće dobi (Cervignano del Friuli – Udine), Zbor Zajednica Istrana (Trst), Zbor San Vito (Marano – Udine), te zbor Grada Trsta.

VI Festival Ave Maris Stella
Sakralna glazba u crkvi Santa Maria Magiore (Trst – Italija)
povodom devetnice posvećene Gospi od zdravlja
(12.-21. studenoga 2014. godine)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2020.