Natjecanje u sportskom penjanju

Filip Sironić - boulder takmičenjeOvog je vikenda u Austriji (St Michael ob Bleiburg) održano natjecanje u sportskom penjanju za mlađe uzraste – Petzen Climbing Trophy 2008 – jedno od tri najveća takva natjecanja u Europi. Na natjecanju su prvi put nastupili i naši natjecatelji članovi Hrvatske sportsko-penjačke mlade reprezentacije Pazinci Filip Sironić i Petar Gojtanić, te Splićanin Luka Trumbić, a osim njih na natjecanju su nastupili i Pazinac Martin Matijašić i mlade nade iz Zagreba Timon i Borna Čujić.

Preko 230 natjecatelja iz 13 država Evrope, podijeljenih u 5 dobnih skupina, natjecalo se u tri discipline – boulder, brzinsko penjanje i težinsko sportsko penjanje.

Natjecanje je počelo u disciplini boulder – zadatak je bio u 90 minuta savladati 12 problema na umjetnoj stijeni visokoj 3,8 m. Naš je Petar Gojtanić u kategoriji Y (1989-1992) zauzeo 16. mjesto od 29. natjecatelja u skupini s ispenjanih 6 smjerova i dotaknutom jednom zonom. U kategoriji A(1993-1994) takmičilo se 23. natjecatelja pri čemu je Martin Matijašić zauzeo je 15. mjesto dok je Filip Sironić sa ispenjanih 5 smjerova i dotaknute 2 zone zauzeo odlično 9. mjesto iza 5 ruskih takmičara i 3 austrijska takmičara.

Kategorija speed – brzinsko takmičenje bilo je ujedno i prvi susret naših penjača s tom disciplinom jer u Istri nema umjetne stijene (visine barem 10 metara) koja bi mogla poslužiti za tu vrstu treninga, te su i rezultati malo slabiji, Petar je zauzeo 14. mjesto penjavši oba puta ispod 10. sekundi (u njegovoj kategoriji je Rus Kokorin Stanislav postavio rekord stijene 4.68 sec), Filip je bio 12. a Martin 16.

Zadnji su se dan u disciplini težinsko penjale dvije staze težine 7a+ pri čemu je Filip zauzeo 13. mjesto Petar 14. a Martin 18. mjesto. Svim je reprezentacijama ovo takmičenje poslužilo ujedno i kao priprema za predstojeće svjetsko prvenstvo u Australiji te Evropsko prvenstvo u Kranju ove zime.

Ukupan dojam ponesen s ovog takmičenja je da je ovo sport pred kojim je budućnost, sport u koji se uključuje sve više mladih (najmlađa dobna skupina bila je C1 (1999-2000)) naši natjecatelji nisu ništa slabiji od svojih vršnjaka samo im treba pružiti uvjete, a oni će to opravdati.

Davor Sironić

Više na adventure-sport.net portalu

Rezultati:
Link 1
Link 2
Link 3

Filip Sironić - težinsko takmičenjeFilip Sironić - boulder takmičenjePetar Gojtanić - boulder takmičenjeMartin Matijašić - boulder takmičenje

3 komentara na “Natjecanje u sportskom penjanju”

  1. pazinjanka napisao:

    bravo penjači,svi

  2. salvador napisao:

    svaka čast krtac

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.