Natprosječno toplo proljeće

2Po analizi Državnog hidrometeorološkog zavoda, ožujak je bio natprosječno topao, odnosno svrstan u kategoriju “vrlo toplo”. Kako kažu Alen Šterpin iz Istrameta komentirajući podatke DHMZ-a, odstupanje se kretalo od +2,6 stupnjeva Celzija u Poreču pa do +2,8 stupnjeva u Pazinu. U Rijeci je odstupanje bilo +3,4 stupnja.

– Još je toplije bilo u veljači s odstupanjem od +4,5 stupnjeva u Pazinu pa do +4,8 stupnjeva u Rijeci, što znači da je veljača ustvari imala veće odstupanje od ožujka. Veljača je tada svrstana u kategoriju “ekstremno toplo”. Oborina je u ožujku bilo u granicama prosjeka, za razliku od veljače kada je bilo ekstremno kišno, kaže Šterpin.

Na upit kakve će biti prognoze za cijeli travanj i svibanj, u Istrametu kažu da su sezonske prognoze vrlo nepouzdane, no većina ih kazuje da će i ostatak proljeća biti topliji od prosjeka. Oborina bi trebalo biti u granicama.

Unatoč tome, pitali smo ga kakvo bi moglo biti predstojeće ljeto.

– Malo je vjerojatno da će ono biti hladnije od prosjeka, dakle valja očekivati jedno toplo i dugo ljeto, najvjerojatnije s manjkom kiše. Tako je gotovo svako ljeto, već smo na to navikli, kaže na kraju Šterpin.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.