Naučite štajeriš i cotić, plesove za svaku feštu

2U organizaciji Centra za nematerijalnu kulturu Istre (CENKI) Etnografskog muzeja Istre ovaj vikend je u novoobnovljenoj dvorani uz bivšu kino dvoranu u Potpićnu održana radionica rjeđe izvođenih narodnih plesova štajeriš i cotić. Vodili su je članovi KUD-a “Ivan Fonović Zlatela” Kršan i Folklornog društva Pazina.

Glazbenu potporu pružali su Goran Farkaš na vijolinu, Marko Pernić na harmonici i Guido Fabris na bajsu.

– Fokus radionice je na tome da ti plesovi prestanu biti nešto što se izvodi samo na pozornici, odnosno da postanu plesovi koji se plešu na svatovima, pučkim feštama i gdjegod svira neka muzika, objasnio nam je Farkaš. Šaltin i cotić se plešu u ritmu “jen – dva – tri”, slično mazurki ili valceru. Šaltin ide u trojkama, partner i dvije partnerice, pri čemu se izvode figure. U doba svoje najveće popularnosti smatran je akrobatskim plesom jer su napredni plesači izvodila salta preko ruku i slično. Cotić se smatra pretečom polke, odnos plesom koji ima sličan i dvostruko sporiji korak, što ne znači da se pleše sporo.

Trio Farkaš – Pernić – Fabris na repertoaru ima i svirku za ples šaltin, koji Folklorno društvo Pazin tek rekonstruira i koji će kada to bude dovršeno postati sastavni dio radionice. Naravno, u subotu se osim ova dva plesa moglo zaplesati balun, šetepaši, polku i valcer.

Opći dojam je da sudionici bili prezadovoljni. Odaziv je bio velik, pretežito mladih i to iz svih krajeva Istre.

Katarina Bakran je, primjerice, došla je iz Poreča. – Kada sam bila mala nije mi se dalo učiti takve plesove, ali s vremenom su mi se počeli sviđati i poželjela sam naučiti neki od njih. Pročitala sam na web stranici da se ovdje organizira radionica, pokupila prijateljicu i došla, ispričala nam je.

Njena prijateljica Helene Bartou doputovala je iz Njemačke. – Plesala sam folklorne plesove, balet i moderne plesove. Nedavno sam završila školu i želja mi je proputovati balkanske zemlje, pa tako i naučiti neke lokalne plesove, objasnila nam je.

Radionice će se održavati svakog vikenda do kraja godine, a sljedeća je najavljena za 13. prosinca u prostorijama Folklornog društva Pazin.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.