Navijačka fešta povodom 28. rođendana Plave Legije

Latinoamerički ugođaj koji je viđen u subotu (28. svibnja 2016. godine) rođendanski je poklon Plave Legije Nogometnom klubu Pazinki u njenoj borbi za prvo mjesto Prve županijske lige. Inicijativa koja je krenula prije nešto malo manje od mjesec dana, koja je uspjela mobilizirati najstarije pripadnike ove osebujne navijačke skupine, uspjela je u potpunosti i privukla je stotinjak grlatih mladića uz pokoju zgodnu djevojku. Zajedno s njima navijali su i pazinski mladići na pragu puberteta, od kojih su pojedini i djeca starijih članova. Uz navijanje, rezultat utakmice se potpuno poklopio i išao na ruku, te je na kraju završilo s visokih 8-1 protiv nejake ekipe Istre. Pazinka trenutno vodi s bodom prednosti na ljestvici ispred Uljanika, te će pobjedom idućeg vikenda u Ližnjanu osvojiti prvo mjesto.

Cjelokupni događaj započeo je tamo gdje se obično Legija i okupljala u svojim najboljim godinama – na spomeniku u Parku narodnog ustanka. Pristigli su navijači iz cijele središnje Istre, a poneki su potegnuli za ovu priliku i iz Zagreba. Nakon početnog zagrijavanja napravljen je impresivni korteo na Trgu slobode, gdje su građani dodatno animirani, od kojih se je jedan dodatni dio i uključio. Dojam navijanja je zbog odbijanja zvuka bio još impresivniji, a netom prije samog početka utakmice povorka je nastavila put stadiona. Devedesetminutno navijanje doživjelo je svoj vrhunac u 28. minuti kad je sudac Kapular iz Brtonigle, poslao momčadi na okrjepu, što je Legija iskoristila i napravila impresivnu dimnu zavjesu od brojnih baklji proslavivši tako svoj 28. rođendan. Bilo je zanimljivo čuti starije članove Legije, od kojih neki nisu bili ni u Pazinu u posljednjih dvadeset godina, a kamoli na stadionu. Zbog najavljenog spektakla, a i dobrih igara Pazinke (15 uzastupnih utakmica bez poraza) mnogi su se došli prisjetiti kako se navijalo u 80-tima kad su dečki iz Pazinke gazili lokalnim stadionima i izborili 1. HNL. Prisjetili su se i nogometnih legendi koje su cijeli svoj nogometni vijek dale NK Pazinki, Marinka Foška, Klaudija Zgrablića, Vinka Pamića, Irenka Jurića, Maura Tomišića, legendarnog Pazinkinog golgetera Igora Pamića, i drugih. Prisjetili su se i aseva iz 90-tih, legendarnih Damira Desnice, Dade Prše, Almira Memića, Bakira Beširevića, Tončija Gabrića, Lučana Zgrablića i drugih te tadašnjeg navijanja kao i kasnijih ulazaka i ispadanja iz liga u 2000-tima. Zanimljivo je da su i Istra i Pazinka nekada igrale u najvišem rangu hrvatskog nogometa.

Na kraju utakmice pjesmom između igrača i navijača stvoreno je zajedničko nerazdvojno klupko pružajući tako jedan jedan nezaboravan događaj, nažalost sve rijeđi na hrvatskim stadionima. Fer i korektno navijanja, skandiranje svim igračima, ali i ostalim kojima je klub u srcu, poput fotografa Klaudija Foška, pružali su lijepu sliku koja je postala hit na društvenim mrežama.

Pazinka je tako briljirajući na terenu, a Legija na tribinama navijestila dolazak jednog ljepšeg razdoblja po pazinski nogomet, a rapsodija u plavom nastavit će se idućeg vikenda na „vrućem“ terenu u Ližnjanu.

Tekst: Anton Finderle, Foto: Klaudio Foško

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.