Ne batinama u Istri

DepresijaPovjerenstva za jednakost spolova svih gradova u Istri u sljedećih će 16 dana provoditi žestoku kampanju protiv nasilja nad ženama, jednog od najvećih problema današnjice. Time se uključuju u kampanju na nacionalnoj ali i europskoj razini, kako bi se osnažile ustanova, uključenih u pomoć zlostavljanim ženama, ali i “otvaranja očiju” cijele javnosti koja često od problema okreće glavu. Na konferenciji su aktivistice Županijskog i gradskih povjerenstava Istre predstavile aktivnosti.
Podrška bedževima
Želimo pomoći svim ustanovama koje trebaju biti uključene u problem zlostavljanih žena, da posao rade učinkovito. Od državnih institucija, policije, pravosudnih organa, do Centra za socijalnu skrb, odvjetništva i zdravstva.

Sustav nedovoljno pomaže, a osobit je problem u zdravstvu jer liječnici ili ne javljaju policiji o zlostavljanju ili to ne znaju prepoznati – kaže Štefanija Žumbar-Prosenjak, koordinatorica povjerenstva Labina. Zato je posljednjih mjeseci provedena edukacija zaposlenika tih ustanova radi pružanja podrške i pomoći zlostavljanim ženama.

Treće sklonište
– Ovoga petka u svim gradovima Istre dijelit ćemo promotivne letke i bedže s logom “Za zlostavljanje nema opravdanja” te upozoravati na problem. Tom prigodom prikupljat će se i novac za opremanje Sigurne kuće Istra, u kojoj će zlostavljanje žene imati utočište i, što je još važnije, i psihološku te pravnu pomoć.

– To će biti treće sklonište za zlostavljane žene u Istri, pa će mo u svima zajedno imati 25 ležajeva. Nije bitan kapacitet, nego da uvijek imamo mjesta. Zlostavljane žene imaju najčešće djecu pa im je bitno pomoći i materijalno i stambeno – kaže Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.