Ne beri brigu, uberi bilje!

festival_samoniklog_bilja_2011.jpgDrugi Festival samoniklog bilja, koji se održava pod sloganom “Ne beri brigu, uberi bilje”, počinje u petak u podne u SRC-u Pristav u Kršanu i trajat će do nedjelje.

Očekuje se tridesetak izlagača tematskih proizvoda i više od četiri tisuće posjetitelja, koji će se moći upoznati sa samoniklim biljem kroz gastronomski, ljekoviti i aromaterapeutski aspekt. Manifestacija će ugostiti renomirane predavače koji će održavati okrugle stolove te raznolik gastronomski program i radionice, najavljeno je na konferenciji za novinare u Puli.

Poljoprivrednici će moći doznati sve o ekološkim oznakama i intenzivnom uzgoju mediteranskog bilja. Kao i lani, i ove će godine posjetitelji moći kupiti proizvode od lavande, med, rakije i džemove s raznim dodacima te čajeve i razne ljekovite pripravke na bazi samoniklog bilja.

Kuhari će pripremati juhe od bilja, salate s divljim radičem i medvjeđim lukom, fritaje ili kruh s dodatkom divlje mente. Ponovno će se, tijekom sva tri dana, organizirati radionice pokaznog branja bilja pod vodstvom Franka Zgrablića, koje su lani bile iznimno dobro posjećene.

Nova radionica je “Mirisne kuće Istre”, o aromaterapiji mediteranskim biljem, samomasaži te kreiranju vlastitog mirisa, koji bi mogao postati suvenir Kršana. Radionice će se, tijekom tri dana, s temom lavande, ružmarina te kadulje, održavati u ruralnoj kući na Kožljaku.

U suradnji s Hrvatskom školom preživljavanja, skupina avanturista provest će od subote u 8 sati do nedjelje u 10 sati noć u šumama podno Učke učeći osnovne vještine preživljavanja, poput filtriranja vode, signalizacije i paljenja vatre.

Za večernji, zabavni dio programa u petak i subotu bit će zadužena klapa Teran iz Trviža, dok će u nedjelju nastupiti kršanski etnobend Šćike. Organizator je kršanska Turistička zajednica, suorganizatori tvrtke Communico, Ruralis i Općina Kršan, a generalni pokrovitelj manifestacije je tvrtka Termoelektrana Plomin.

glasistre.hr

3 komentara na “Ne beri brigu, uberi bilje!”

  1. fwegweg napisao:

    Još malo pa će nam EU zabranit i šparogre brat!

  2. Ime napisao:

    Ma da, još i to da nan zabrane!

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.