Ne zaboraviti krvavi teror

Na grobnici žrtava nacifašizma pokraj crkve sv. Ivana i Pavla u Zabrežanima prekjučer je zajedničkom komemoracijom mještana Zabrežana, boraca Narodnooslobodilačkog rata, predstavnika Grada Pazina i supetarskog župnika obilježena 67. godišnjica stradanja žitelja sela Pariži, Drndići, Cerovci, Pulići, Žgrablići, Kašćergani, Šajini, Gajmovići i Zabrežani.

– Iz svojih domova odvedena su 64 žitelja koja su na ovom i okolnim mjestima bez krivnje, bez suda i pravde, mučki pokošena okupatorskim rafalima, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Zabrežani Valter Žgrablić istaknuvši da su to bili radišni i pošteni ljudi koji su voljeli život i slobodu. Krvavi teror nacističke vojske zbio se u razdoblju od 4. do 7. listopada 1943. godine odnosno u zloglasnoj Rommelovoj ofenzivi u Istri. Vijenac su položili predsjednik pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Miljenko Benčić i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Boris Demark, a uslijedila je minuta šutnje.

Novi supetarski župnik, pavlinski redovnik, pater Czeslaw Bielen prethodno je u crkvi sv. Ivana i Pavla održao misu zadušnicu te se na samom spomeniku pomolio za zabrežanske i ostale žrtve Drugog svjetskog rata.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.