Nedilja u 5 popolne na Vranji

vranja_fdp_2013Nakon najavljene ljetne stanke, Folklorno društvo Pazin nastavilo je s projektom “Nedilja u 5 popolne” koji za cilj ima dokumentiranje starih običaja, pjesama i plesova iz područja bivše općine Pazin, a koji je prepoznala i podržala Istarska županija. Voditelji projekta Marko Pernić i Goran Farkaš protekle su nedjelje razgovarali s Darinkom Zrinšćak, Olgom Đurasović i Marijom Škropeta, žiteljicama Vranja koje su u nešto više od sat vremena ispričale specifičnosti za svoj kraj.

Zajedničko druženje zainteresiranih mještana i članova Folklornog društva Pazin započelo je svirkom i plesom. Pazinci su, za razbijanje trebe među domaćinima, pokazali nekoliko plesova i svirki koje su sačuvali od zaborava i uspješno restaurirali i koje izvode na raznim manifestacijama. Za tu je prigodu Goran Farkaš svirao violin i mih, Željko Farkaš bajs, a Marko Pernić harmoniku.

Uslijedio je razgovor s domaćinima, trima simpatičnim gospođama, koje su se rado prisjetile događaja iz prošlosti. Kroz priču su dočarale povijest sela Vranja, s naznakom da je selo bilo potpuno spaljeno 1944. godine, a godinama nakon toga rekonstruirano. Za to su se vrijeme stanovnici razbježali po okolnim selima, ali su i tamo sačuvali pjesme koje su nekad pjevali u selu. S radošću su spomenule i da je složnost među seljanima prisutna od kada se one sjećaju i da dan danas svi rado pomažu jedni drugima u raznim akcijama, što često rezultira seoskim zabavama.

Sljedeći, sedmi po redu, a ujedno i zadnji nastavak projekta “Nedilja u 5 popolne” održati će se u selu Zabrežani.

iPazin.net

1 komentara na “Nedilja u 5 popolne na Vranji”

  1. Galjardo napisao:

    Bravo dečki i cure!
    I, ča tamo govore nedilja ili nedelja?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.