Dionica Ipsilona od petlje Kanfanar do čvora Pula zatvorena zbog radova

ypsilon

Zbog izgradnje punog profila Istarskog ipsilona dionica prometnice od petlje Kanfanar do čvora Pula bit će zatvorena za sav promet od 24. studenog u podne, a otvorit će se u podne 19. prosinca. Tijekom spomenutog perioda promet će se iz smjera Buja i Rijeke prema Puli odvijati obilaznim pravcima odnosno starom cestom.

Iz smjera Buja prema Puli s Ipsilona će se na staru cestu silaziti na petlji Kanfanar prema Rovinju do raskrižja Sošići te lijevo na Bale i Vodnjan do Pule.

Iz Rijeke prema Puli Ipsilonom će se voziti do čvora Žminj gdje se promet preusmjerava na staru cestu kroz Žminj, Vodnjan i Vodnjanskom cestom do Pule.

Tijekom trajanja radova policija će nadzirati obilazne pravce u cilju osiguravanja veće protočnosti i sigurnosti prometa na spomenutim cestama.

Nema niže cestarine zbog radova na Ipsilonu

Nakon što je zbog miniranja i izgradnje punog profila Ipsilona privremeno zatvorena dionica od Kanfanara do Pule, čitatelji nas pitaju hoće li se tijekom tih radova sniziti tunelarina na Učki i mostarina na Mirni. Pitanje je logično, budući da se u otvorenom sustavu naplate, kakav se primjenjuje na Ipsilonu, na ove dvije točke plaćaju cestarine za cjelokupnu cestovnu mrežu Ipsilona, a trenutno je van uporabe najprometniji dio.

Konkretno, od 145 kilometara cjelokupne mreže Ipsilona trenutno je van uporabe 31 kilometar od Kanfanara do Pule. Inače, cestarina na Ipsilonu košta 0,32 kune po kilometru na relaciji do Matulja do Kanfanara, koja se naplaćuje na tunelu Učka i 0,18 kuna po kilometru kad je riječ o relaciji od Umaga do Pule, s naplatom na vijaduktu Mirna. Cijene je po koncesijskom ugovoru utvrdilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Na naše pitanje jesu li u BINA-Istri razmišljali o pojeftinjenju cestarine dok je dio Ipsilona zatvoren, glasnogovornica Zrinka Jurić kaže da se ta cesta gradi kroz sustav koncesije i da je naplata cestarine jedini izvor prihoda koncesionaru za gradnju, redovno i investicijsko održavanje.
– Praksu da se cestarine snižavaju nisu primjenjivala ni državna poduzeća, koja izgradnju i održavanje cesta ne financiraju samo cestarinama, već i kroz naknade na vozila te dijelom iz cijene goriva. Naplata cestarine na relaciji Rijeka – Zagreb se ni u jednom trenutku nije ukidala za vrijeme gradnje autoceste, iako su pojedine dionice bile povremeno zatvarane, kaže Jurić.
Podsjetimo, koncesionar je htio na Ipsilonu uvesti zatvoreni sustav naplate, no Istarska županija izborila se za otvoreni sustav, prilikom čega se cestarina plaća samo na dva punkta, dok je lokalni promet između njih besplatan. Na osnovu ostvarenog prometa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nadoknađuje BINA-Istri izgubljenu zaradu zbog neplaćanja lokalnog prometa, ne bi li ova tvrtka mogla servisirati kredite podignute za gradnju.

Barkun.hr
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.