Nema odustajanja od gradnje doma umirovljenika

2Na izbornoj skupštini Gradske udruge umirovljenika Pazina u kojoj je rezimirano djelovanje od 2009. do danas njen je predsjednik Vinko Cerovac naglasio da treba raditi na omasovljenju članstva. Naime, iako Pazin i Pazinština imaju 4.400 umirovljenika u osam udruginih podružnica ima svega 720 članova ili 16 posto.

Upravo je jačanje rada podružnica (djeluju uz Pazin još u Cerovlju, Gračišću, Karojbi,Lupoglavu, Motovunu, Svetom Petru u Šumi i Tinjanu) temeljeno na uključivanju novih članova kako bi se radilo na poboljšanju životnih uvjeta članstva i umirovljeničke populacije u cjelini. Istaknuto je da se mlađi umirovljenici teško uključuju u članstvo i da vladaju apatija i umor prema svim oblicima organiziranja umirovljenika.

Na Skupštini je bio i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić kao i predsjednik umirovljenika Izole Alojz Pečan kojem je uručena knjiga Boće u Pazinu kao priznanje za deset godina suradnje umirovljeničkih udruga Pazina i Izole.

Aktualna Vlada kao niti ona prethodna nisu učinkovito reagirale na umirovljeničko ukazivanje na njihov sve teži ekonomski i socijalni status. Iako su pred dvije godine mirovine odmrznute godišnje usklađivanje ide po takozvanoj švicarskoj formuli,a ne na bazi rasta plaća i troškova života kako su umirovljenici predlagali što bi po njih bilo povoljnije. Lani su mirovine rasle za 2,05 posto, a u ovoj godinisvega jedan posto. Dok je u Europi postotak mirovine u odnosu na prosječnu plaću 60 posto u Hrvatskoj je to samo 40 posto. Iluzorno je očekivati brze promjene jer kod nas je odnos umirovljenika i radnika 1 naprema 1,19. U Hrvatskoj je u srpnju prosječna mirovina bila 2.205,68 kuna, a u Pazinu je po podacima od 30. rujna bila 2.367,59 kuna, a u Cerovlju tek 1.860,32 kune. Bez ekonomskog rasta neće biti niti pomaka u boljem materijalnom položaju umirovljenika.

Cerovac je naglasio da se uspješno surađuje s pazinskim Sindikatom umirovljenika kao i sa Hrvatskom strankom umirovljenika, Gradom Pazinom te općinskim strukturama Pazinštine koji imaju veliko razumijevanje za probleme i potrebe umirovljenika. Grad i općine pomažu onim najpotrebitijima posebno pred blagdane i na kraju godine ovisno o mogućnostima koje imaju. Kontakti su dobri i stalni, ali sredstva koja se dobivaju iz proračuna su svake godine sve skromnija pa je kreativniji i kvalitetniji rad teško ostvariv.

Kako je Gradska udruga umirovljenika aktivno uključena u rad LAG-a središnje Istre i tu će se, kao i kroz strukture odlučivanja u Gradu, inzistirati na izgradnji doma umirovljenika u Pazinu koji je i dio programa razvoja Grada tako da od doma nema odustajanja. Aktivno će se umirovljenici uključiti i u izradu socijalne karte stanovnika Pazinštine kao i na unapređivanje sadržaja i kvalitete Dnevnog boravka i njege u kući. Nastavit će se i s izletima, susretima te sportskim nadmetanjima kao i akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi.

Za predsjednika je iznova izabran Vinko Cerovac dok je potpredsjednik Zoran Antolović. Članovi Izvršnog odbora su Ondina Tomašić,Ljubomir Merleta, Josip Jugovac,Mario Banovac, Dragan Murić,Vlado Antolović, Vilma Matijašić,Mirko Kalac i Lidija Pergar. U Nadzornom odboru su Franko Krulčić, Jordan Juričić i Zorica Ujčić.

pazin.hr

2 komentara na “Nema odustajanja od gradnje doma umirovljenika”

  1. Pomalo i ne zajno napisao:

    Forši do 2050g. će se izgradit.

  2. kuhano vino napisao:

    Joh, od malega slušam o domu za starije.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.