Nevrijeme poharalo Istru, vjetar rušio stabla, kod Poreča munja udarila u muškarca, na Labinštini u automobil u prometu

Novi val grmljavinskih pljuskova s jugozapada u subotu kasno navečer zahvatio je Istru otkuda se proširio dalje na Kvarner.

Oborine su pogodile Umaštinu gdje je pala obilna kiša. Automatske meteorološke postaje u Umagu zabilježile su do 44 mm kiše, a istu količinu izmjerila je i postaja u Dajli. Najgore je bilo u dijelovima Pazinštine i Žminjštine, gdje je padala i tuča. Jak vjetar rušio je stabla u Višnjanu i Poreču. Na aerodromu Portorož palo je još i više kiše, čak 52 mm.

U posljednja 24 sata u Vodnjanu je palo čak 64 mm kiše.
Prema javljanju s terena na Poreštini je kiša padala silovitim intenzitetom. Ceste su se lokalno pretvorile u prave bujice, a u samom Poreču voda je izbijala šahtove.

Do ponoći najviše kiše u Istri palo je u Umagu, čak 61 mm. Svakako valja istaknuti i Pulu gdje je nakon dugo vremena pala konkretnija kiša. Meteorološka postaja Borik na sjeveru grada zabilježila je 27 mm.

Obilna kiša je pala i na otoku Krku. U samom gradu Krku zabilježeno je od 38 do 45 mm, a u Ponikvama 40 mm.

Danas nas očekuje pretežno oblačno i vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu i grmljavinske pljuskove, naročito u noći i prijepodne kada postoji mogućnost obilnih oborina i jačeg nevremena. Danju će se vrijeme postupno smiriti uz sunčana razdoblja. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima prolazno s olujnim udarima. Ujutro na moru može biti jakog sjeverca, a u noći zbog blizine ciklonalnog centra jugozapadnjaka i zapadnjaka. Jutarnje temperature zraka od 14 do 18 °C, dnevne između 21 i 26 °C.(P.R./IM).

U Istarskoj županiji evidentirana su 24 događaja uzrokovana obilnim oborinama, jačim vjetrom i grmljavinom: četiri udara groma- (udar groma u mušku osobu (str.državljanin) u kampu Bijela Uvala kod Poreča koja je prevezena Sanitetskim prijevozom u OB Pula; udar groma u osobno vozilo na cesti od Vozilići prema Labinu bez ozlijeđenih osoba; udar groma u kuću u Kašteliru kod Poreča bez ozlijeđenih osoba i udar groma u trafostanicu HEP-a u općini Raša što je izazvalo požar iste i prekid
opskrbe el. energijom na čitavoj Labinštini). Bez opskrbe el. energijom osim Labina bili su dijelovi Poreštine, Novigrada, Buja i Umaga. Zaprimljeno je 7 dojava o palim stablima nakolnik na području Umaga i Poreča. Vatrogasci Umaga i Poreča imali su četiri tehničke intervencije uklanjanja stabala koja su pala na vozila i jedno ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija (u Umagu). Od 20,50-23,00 h zaprimljene su slijedeće dojave građana uzrokovane nevremenom u Istarskoj županiji. Dva udara groma u stablo, jedan u Vrsaru u ulici Rade Končara i jedan kod mjesta Čipri na području Pazina. Dvije tehničke intervencije JVP Poreč zbog ispumpavanja vode iz prizemnih prostorija u OŠ Poreč i u
naselju Špadići. Na području Pule i Peroja iskočilo je nekoliko šahtova iz ležišta, a na cesti Vodnjan-Bale je palo stablo na prometnicu. Bez električne energije bilo je više sela u okolici Marčane do 06,03 h, područje Kanegre do 23,30 h, a još je bez el. energije nekoliko sela na području općine Svetvinčenat. (GI)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.