Nezadovoljni kooperanti zaustavili strojeve

Petero radnika obrta za zemljane radove Vedrankop iz Karojbe i njegovog podizvođača građevinskog obrta Zuka iz Škropeti u utorak se ispriječilo strojevima na površini predviđenoj za asfaltiranje i onemogućilo nastavak radova na karojskoj sportskoj školskoj dvorani.

Nezadovoljni kooperanti žale se da im glavni izvođač slavonsko-brodska tvrtka Fenix nije isplatila dogovorenu cijenu radova uključujući naknadne radove, pa su stoga prije mjesec dana odustali od daljnjih radova, dok u utorak ujutro nisu dopustili naknadno angažiranoj pazinskoj tvrtki Zebra da završi radove umjesto njih. Prije dva tjedna na sličan su način od radova odgovorili također naknadno angažirani građevinski obrt Iskopi Dubinović.

No, ovoga je puta reagirao šef gradilišta Goran Miškulin, predstavnik tvrtke Fenix, koji je pozvao policiju, dok su kooperanti “u pomoć” pozvali Glas Istre. Na licu mjesta susreli smo samo vlasnike i radnike kooperantskih obrta, policija je već bila otišla, dok je nekoliko radnika Fenixa otišlo tik nakon našeg dolaska.

– Napravili smo sve radove koji su se od nas tražili, i ugovorene i naknadne, uglavnom se to odnosi na iskope i uređenje okoliša, ali se oni ne drže dogovorenog mjesečnog plaćanja s isplatom nakon 90 dana. Od početka nije išlo kako treba, ali smo tolerirali, dok nije prošlo više od 120 dana…

Dosad su nam isplatili možda jednu četvrtinu dogovorenog uz cesije (prijenos otuđive tražbine s dosadašnjeg vjerovnika na novog vjerovnika, op.a.), koje su na Općini. Oni su sastavili ugovore, uvjete plaćanja, ma sami su si sve skuhali, kaže Vedran Kontić, vlasnik obrta Vedrankop, koji se plaši da bi dovršetak objekta značio da ostaju kratkih rukava.

– Došli smo u situaciju da ne možemo više kupovati materijal, naftu, plaćati radnike, dobavljačima dugujemo, a oni nisu pokazali volju za rješavanjem problema, dopunjuje ga vlasnik obrta Zuka Emil Mališa i dodaje da su čitavu zimu radili po kiši, nedjeljama, te, unatoč kvarovima strojeva, uspijevali održati dinamiku radova.

– Na početku je sve štimalo, čak smo i roštilj skupa pekli, sve super, dok nije počelo s neplaćanjem, kaže Mališa.

– Sve račune smo im isplatili, a za ostalo dali cesije Općini, tako da više nema računa koje im dugujemo, kaže ljutiti šef gradilišta Miškulin.

– Ovog sam puta pozvao policiju zbog ometanja radova, a prijavio sam i krađu opreme s gradilišta – 145 komada oplata su ukrali, nastavlja Miškulin i objašnjava da su kooperanti ušli u dugove na drugom gradilištu, a sada žele u Karojbi nadoknaditi štetu.

– Rok dovršetka radova istječe u studenom, tako da to nije upitno, a kooperanti, ako smatraju da su oštećeni, neka to dokažu na sudu, zaključuje Miškulin.

Načelnik karojske općine Denis Lakošeljac kaže da se ne bi htio miješati unutar trzavica izvođača i kooperanata te da je ugovorno sve regulirano ili je pak tako trebalo biti. Investitori izgradnje dvorane su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Općina Karojba, a na javnom je natječaju kao investitor odabrana tvrtka Fenix, koja je ponudila najnižu cijenu – 4,6 milijuna kuna.

glasistre.hr

1 komentar na “Nezadovoljni kooperanti zaustavili strojeve”

  1. Anonimno napisao:

    Hrvatska posla

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.